Επιχείρηση «Ελευθερία»: Σε μυστικές τοποθεσίες τα 14 ψυγεία - Οι ημερομηνίες-ορόσημο

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Σε μυστικές τοποθεσίες τα 14 ψυγεία - Οι ημερομηνίες-ορόσημο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:16 Δημιουργία 21/12/20, 15:12
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μαμούθ που απαιτεί άριστο συντονισμό των υπηρεσιών υγείας της χώρας, εγρήγορση σειράς υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και άριστη λειτουργία των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να ξεκινήσει και από την επιτυχίας της θα εξαρτηθεί η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Σύμφωνα, με πληροφορίες, τα 14 ψυγεία, στα οποία θα αποθηκευτούν τα εμβόλια, είναι ήδη σε μυστικές τοποθεσίες και πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία, θα γίνουν τεστ προσομοίωσης, για να δουν πως κυλά ο προγραμματισμός.

Οι πολίτες που θα προσέρχονται για το εμβόλιο, θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο παραβάν. Το SMS που θα δέχονται για το ραντεβού τους, θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες, ενώ στόχος είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο.

Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Με αυτό το δεδομένο και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση είναι ο εξής:

-26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα

-27 Δεκεμβρίου: Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.

-15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού

Παρότι πρόκειται για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, σε αυτό θα συμπεριληφθούν, κατά τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Άκη Σκέρτσο και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο του τέλους της πρώτης φάσης την 15η Ιανουαρίου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε