Στην τελική ευθεία για τους εμβολιασμούς

Στην τελική ευθεία για τους εμβολιασμούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 24/12/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα έχει ήδη ξεκινήσει και στις 26 του μηνός θα φτάσουν - όπως είναι προγραμματισμό - οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ 24 ώρες μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, θα είναι οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα.

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, προκειμένου να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του κ. Βελόπουλου.

«Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν ξεπεραστεί - σε πολύ μεγάλο βαθμό - οι ενδοιασμοί σε μερίδα της κοινής γνώμης και υπάρχει πλέον η πεποίθηση πως το εμβόλιο και αναγκαίο είναι και παρενέργειες δεν έχει.

Ωστόσο, προκειμένου να πειστούν και οι τελευταίοι, θα ξεκινήσει με τη νέα χρόνια μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, έτσι ώστε να προβληθεί το μήνυμα της ασφάλειας αλλά και οι οδηγίες προς τους πολίτες. Από τα μέσα του Ιανουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η διαδικτυακή πύλη, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης είναι αυτή την ώρα η χαλάρωση των πολιτών έναντι των περιοριστικών μέτρων και γι’ αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνει σειρά δημοσίων παρεμβάσεων, τονίζοντας ότι η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει άρση των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων εμφανίζονται επιφυλακτικά ακόμη και για το άνοιγμα των σχολείων, που θεωρητικά έχει προγραμματιστεί για την 7η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η κυρία Κεραμέως εμφανίζεται μεν αισιόδοξη ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί, αλλά σε όλες τις δηλώσεις της παραπέμπει στην επιτροπή των επιστημόνων. Και αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η πολιτεία θα εξακολουθήσει να κάνει προσεκτικά βήματα τουλάχιστον για τους επόμενους δυο μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε