Τσίπρας: Ή πατέντες για τα εμβόλια ή διμερείς συμφωνίες

Τσίπρας: Ή πατέντες για τα εμβόλια ή διμερείς συμφωνίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:54 Δημιουργία 08/01/21, 12:23

Η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της.

Αυτή την πρόταση κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία συναντήθηκε το πρωί κατόπιν δικού του αιτήματος. Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία, τότε η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις μέσα από διμερείς συμφωνίες, πέραν της ΕΕ, με χώρες που παράγουν το εμβόλιο, ώστε να αποκτήσουμε τις επαρκείς δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας προτείνει να συγκληθεί άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με συμμετοχή εκπροσώπων των επιστημόνων, ώστε να καταρτισθεί εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αφήσει το εγώ έναντι του εμείς, αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί», τόνισε στις δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε τον αργό ρυθμό με τον οποίον προχωρά ο εμβολιασμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχιστεί έτσι, «ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχουμε ανοσία πληθυσμού».

Αναδεικνύοντας, δε, την ανάγκη επιτυχούς αντιμετώπισης ενός τρίτου κύματος, δεδομένου ότι από τις 5.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού οι 4.500 σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο, επέμεινε στην ανάγκη μέτρων που δεν έχει λάβει η κυβέρνηση: πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικών δομών και συνταγογράφηση μαζικών τεστ, ώστε να υπάρξει επικέντρωση στις εστίες διασποράς του ιού.

Νωρίτερα, υποδεχόμενη τον κ. Τσίπρα, η κα Σακελλαροπούλου ανέδειξε την ευθύνη μίας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, παρά τις πολιτικές διαφορές, όπως είπε, διότι αυτό που προέχει είναι η προστασία των συνανθρώπων μας.

Αν σου άρεσε κάνε