Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πορτογαλία - Συνάντηση με τον Κόστα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πορτογαλία - Συνάντηση με τον Κόστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 10/01/21, 11:32

Στην Πορτογαλία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα έχει επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Η επίσκεψη, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά αναβλήθηκε, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία. Όπως είναι γνωστό, η Πορτογαλία είναι μεταξύ των κρατών-μελών που έχουν ταχθεί εναντίον της επέκτασης των κυρώσεων στην Τουρκία - και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε από εκεί την «επίθεση φιλίας» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη.

Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ο κ. Κόστα θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την ΕΕ, όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Θα συζητηθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Θα συζητηθούν ακόμα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι άλλωστε δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στη Λισαβόνα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο.

Αν σου άρεσε κάνε