«Άμυνα» με εμβολιασμούς

«Άμυνα» με εμβολιασμούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:58 Δημιουργία 11/01/21, 07:48
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Βήμα - βήμα, εβδομάδα – εβδομάδα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα λαμβάνει τις αποφάσεις της για την επιστροφή της χώρας προς μιας μορφή κανονικότητας, με την κυβέρνηση την ίδια ώρα να επιταχύνει τους ρυθμούς του εμβολιασμού των πολιτών.

Σήμερα, Δευτέρα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει, εάν θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά και ο κ. Κικίλιας έχουν επισημάνει ότι η πολιτεία είναι έτοιμη «να πατήσει το κουμπί» για ένα σκληρότερο lockdown, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Το χρονοδιάγραμμα που αυτή την ώρα ισχύει και θα τηρηθεί εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει και τι επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από 1.000 ημερησίως), περιλαμβάνει:

-11 Ιανουάριου, άνοιγμα δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών

-18 Ιανουαρίου, επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και επαναλειτουργία του συστήματος «παράδοση εκτός» για τα καταστήματα

-25 Ιανουαρίου, άνοιγμα βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων

-Αρχές Φεβρουαρίου επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, καθώς και άνοιγμα του λιανεμπορίου με το συστημάτων ραντεβού στο κατάστημα

-Τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, επαναλειτουργία της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς

Είναι σαφές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, εφόσον τα κρούσματα παραμείνουν στα επίπεδα των τριψήφιων αριθμών, μειωθούν οι διασωληνωμένοι κι επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού.

Από σήμερα μπαίνουν στην διαδικασία του εμβολίου και οι άνω των 85 και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν μέσα στον μήνα, μετά και την έγκριση από την Κομισιόν του εμβολίου της Μoderna.

Με βάση τον σχεδιασμό μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και εντός Φεβρουαρίου θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και πολίτες που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται, ανεξάρτητα της πορείας των εμβολιασμών και είναι χαρακτηριστικό ότι και από σήμερα για τη διά ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής τίθενται εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα, που είχαν «επιστρατευθεί» τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά θα είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους -εσωτερικούς και εξωτερικούς-, ενώ οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίζουν για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, που θα βρίσκονται στις αίθουσες.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Πέρα των παραπάνω ήδη γνωστών μέτρων, από σήμερα η προσέλευση και -κυρίως- η αποχώρηση των μαθητών θα γίνονται κλιμακωτά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού των γονέων, που θα πηγαίνουν και θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τις σχολικές μονάδες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κλιμακωτό ωράριο αφορά στην αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες σχολικές μονάδες που έχουν υιοθετήσει και τη διαφορετική ώρα προσέλευσης για τους μικρούς μαθητές.

Αν σου άρεσε κάνε