«Τορπιλίζουν» το κλίμα πριν τις διερευνητικές οι Τούρκοι

«Τορπιλίζουν» το κλίμα πριν τις διερευνητικές οι Τούρκοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:31 Δημιουργία 12/01/21, 17:02

«Τορπιλίζει» το κλίμα μετά την ανακοίνωση περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου η Άγκυρα, με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου να προχωρούν σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, δε, το πρακτορείο Anadolu, αναφέρει 6 πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η Άγκυρα για ρο διάλογο με την Αθήνα.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Αξίζει να επισημανθεί πως από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, εξέπεμψε σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο πως στην ελληνική ατζέντα περιλαμβάνεται ένα και μόνο ζήτημα, αυτός της οριοθέτησης των ΑΟΖ.

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε στο μεταξύ ο Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα.

«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ««ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης.

«Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας», είπε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως έχει καλές σχέσεις με τον Νίκο Δένδια και πως οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού διέψευσαν λίγο μετά διπλωματικές πηγές, αναφέροντας πως αν και Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατηρούν προσωπική φιλική σχέση, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα επιχειρεί να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε