Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε αγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε αγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:50 Δημιουργία 12/01/21, 19:13

Συνέχεια της Επιστραπτέας Προκαταβολής για όσο χρειάζεται, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1 - «Θα σώσουμε τον τουρισμό το καλοκαίρι», τόνισε - Στο πρώτο 3μηνο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατ. πολίτες - Τον Ιούνιο «ανάσα»

«Η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου την Τρίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σύντομα θα έχουμε 4 εκατ. δόσεις εμβολίου, δηλώνοντας πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί περί τα 2 εκατ. συμπολίτες μας.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Από τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσουμε 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται περί τις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά», σημείωσε.

«Η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα στοιχεία σε κρούσματα, νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι.

«Ο ιός είναι εποχιακός και αν προσθέσετε τη δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης και την διαδικασία εμβολιασμού, με κάνουν αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα σώσουμε τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά», είπε.

Σχετικά με τη σημερινή επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν και πρόσθεσε ότι έχει σημασία ο ρυθμός εμβολιασμού και στις χώρες από όπου περιμένουμε τουρίστες.

Για την αγορά εμβολίων εκτός πλαισίου ΕΕ, όπως επιδιώκουν Γερμανία, Κύπρος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «αυτό θα είχε νόημα αν δεν είχαμε εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εμβολιασμούς».

Για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό από την Ευρώπη, σημείωσε ότι «καθοριστικό βήμα η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουμε υποβάλει σχέδιο εδώ και δύο μήνες. Ηδη δαπάνες από το Ταμείο, όπως το Εξοικονομώ κατ' οίκον, γίνονται. Εχουμε από τα καλύτερα σχέδια που υποβλήθηκαν στην ΕΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια. Θετικό ότι έκανε αίτηση για έγκριση και η Astrazeneca, ενδεχομένως να εγκριθεί και άλλο εμβόλιο μιας δόσης που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείριση που έχουμε αναλάβει ποτέ ως κράτος, ιδιαίτερα σε υγειονομικό επίπεδο. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Συνέχεια στην επιστραπτέα προκαταβολή, όσο χρειάζεται

Ως προς το μέτωπο της οικονομίας, που έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία, ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επιστραπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί, όσο χρειάζεται.

«Έπρεπε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτοφανή κρίση. Το κράτος είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, έχουμε ρίξει πολλά χρήματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα συνεχισθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή όσο χρόνο χρειάζεται. θα εξετάσουμε τι θα γίνει όταν κληθούν να επιστρέψουν την προκαταβολή. Ευτυχώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν έχουμε λουκέτα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές. Ελπίζω ότι οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα. Όταν έκανα κάτι εκτός εισήγησης της επιτροπής, έκανα κάτι πιο αυστηρό. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν στα μέτρα στη μεγάλη τους πλειοψηφία», είπε.

Η απάντηση στα «πυρά» Τσίπρα με παραλληλισμό το Μάτι

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί έκτακτα μέτρα πριν από την 26η Οκτωβρίου. «Η καμπύλη της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου, ήμασταν απόλυτα συνεπείς σε αυτά που γνωρίζαμε», τόνισε.

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συγκρίνει το Μάτι με μία παγκόσμια πανδημία. «Η σύγκριση είναι παντελώς άστοχη», σημείωσε. «Θα συζητήσουμε στη Βουλή την Παρασκευή. Στερείται σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες. Είναι παντελώς ανυπόστατη και ανεφάρμοστη».

Συνέπειες με οικονομικό κόστος για την Τουρκία

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις, θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος. Είναι καλύτερα να συζητάμε. Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε πλαίσιο επίλυσης. Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια στην «καλή» συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίσω ότι το '21 θα είναι καλύτερο από το 2020 που υπήρξαν πολύ μεγάλες εντάσεις».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από τη Novartis, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όταν είχε προκύψει το σκάνδαλο, έλεγα ότι πρέπει να πέσει φως και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Το έλεγα από το 2018. Το έλεγα στον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιούσε την υπόθεση πολιτικά και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Στοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στη Novartis. η υπόθεση ταλαιπώρησε πολύ, τώρα ξέρουμε τι έγινε και πλέον ερευνάται».

Για τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της NΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είδα ένα πρωτοσέλιδο από την εκλογή μου που είχα υποσχεθεί ανανέωση, διεύρυνση, μεταρρυθμίσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετώ. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη σ' αυτό που αποκαλούμε πολιτικό Κέντρο. Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση. Διαχειριστήκαμε πρωτοφανή κρίση, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι στις κερδισμένες. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να «παίξουμε μπάλα» στη γρήγορη ανάκαμψη».

Αν σου άρεσε κάνε