«Ανάσα» το καλοκαίρι

«Ανάσα» το καλοκαίρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 13/01/21, 07:55
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πεποίθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και η χώρα θα αφήσει πίσω της τον εφιάλτη της πανδημίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και για την τουριστική περίοδο.

Στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει έλλειψη εμβολίων και πως δεν τίθεται για τον ίδιο θέμα να «σπάσει» η Αθήνα τη σύμφωνα της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες και να προχωρήσει σε μονομερείς συμφωνίες.

«Η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί περί τα 2 εκατ. συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσουμε 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται περί τις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία, που ανέλαβε να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς και για τις μετακινήσεις τουριστών το καλοκαίρι. «Μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους πιστοποιητικό. Πρέπει να είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες από πέρσι με ασφάλεια. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή τουριστική περίοδο- και πέρσι πήγαμε καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία επιστροφής της χώρας σε μια μορφή κανονικότητας, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το λιανεμπόριο μέσω του συστήματος click away και πιθανώς του click in shop στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, μπορεί να ανοίξει ξανά από την προσεχή Δευτέρα, με δεδομένο - όπως είπε - ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι καλύτερα ακόμη και από την περίοδο, όπου εφαρμόστηκαν αυτοί οι τρόποι, πριν από τις γιορτές. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα «Γέφυρα» και της «Επιστραπτέας Προκαταβολής», προκειμένου να υποστηριχτεί η πραγματική οικονομία και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή θα ακολουθηθεί με σύνεση και προσοχή.

Στο πολιτικό πεδίο, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «δεξιάς στροφής» μέσω του τελευταίου ανασχηματισμού, επέμεινε ότι αξιοποιεί όλα τα στελέχη και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ‘21 δεν θα είναι εκλογική χρόνια.

«Η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη σ' αυτό που αποκαλούμε πολιτικό Κέντρο. Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση. Διαχειριστήκαμε πρωτοφανή κρίση, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι στις κερδισμένες. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να «παίξουμε μπάλα» στη γρήγορη ανάκαμψη», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε