Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:47 Δημιουργία 13/01/21, 14:02

Την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, με βάση της ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Proparta, ο πρωθυπουργός παραμένει με σημαντική διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, παρά την ελαφρά μείωση της δημοφιλίας του.

Πιο αναλυτικά, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24% κι ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23%, ενώ ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατατάσσεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το ποσοστό θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης θεωρούνται, κατά την ίδια έρευνα, ο Νίκος Δένδιας με 60% (καταγράφοντας θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% κι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος. Την ίδια ώρα, δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, σε θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.

Ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές

Η πλειονότητα (71%) των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μόλις το 24% είναι αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένοι/ες. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».

Το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει πως θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Εξελίξεις στις ΗΠΑ - Διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο ήταν η αποστροφή και απογοήτευση. Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν σε αυτό είναι οι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».

Το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ μικρότερη μερίδα (41%) θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε