«Σήμα» για άνοιγμα της αγοράς

«Σήμα» για άνοιγμα της αγοράς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:01 Δημιουργία 14/01/21, 13:47

«Σήμα» για άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως είχε αποκαλύψει το Χrimaonline.gr στις αρχές της εβδομάδας, κυβέρνηση και επιστήμονες προκρίνουν αυτή την ώρα το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, με δεδομένες και τις ισχυρές πιέσεις του κόσμου της αγοράς, που βρίσκεται μετά από την μακρά περίοδο του lockdown στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον δεν μεταβληθούν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, η απόφαση θα αφορά την επιστροφή του συστήματος «παράδοση εντός» για όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου και το σύστημα «click in shop» για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ταραντίλης επεσήμανε ότι τα στοιχεία σήμερα είναι πολύ καλύτερα από αυτά της 14ης Δεκεμβρίου, όταν άνοιξε το click away. Προσέθεσε δε ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εμβολιασμού, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν κλειστεί 110.000 ραντεβού από ανθρώπους ηλικίας άνω των 85 ετών και η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου. «Όσοι κάνουν και τη δεύτερη δόση, θα λαμβάνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε.

«Μην έχουμε αυταπάτες, δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα, θέλουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που δεν θα μας ξεφύγει», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων», πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εντάσεων, η γειτονική χώρα επιστρέφει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε διακηρύξει- προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για πολλούς και σοβαρούς λόγους».

Αν σου άρεσε κάνε