«Σήμα» για χαλάρωση και επέκταση των μέτρων στήριξης

«Σήμα» για χαλάρωση και επέκταση των μέτρων στήριξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:16 Δημιουργία 15/01/21, 10:59

Το μήνυμα πως ο στόχος της μείωσης της πίεσης στο ΕΣΥ έχει επιτευχθεί εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, από όπου έδωσε το «σήμα» για άνοιγμα της αγοράς, δηλώνοντας πως «έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων».

Εφόσον οι ειδικοί μας το εισηγηθούν σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σταδιακά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων Covid-19 αυξάνεται στα 500 ευρώ, από 300.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγγειλε δύο νέα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και της κοινωνίας:

-Η κάλυψη ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για άλλον έναν μήνα, θα ισχύσει και τον Φεβρουάριο.

-Επεκτείνονται και θα συνεχιστούν να καταβάλλονται και για τους επόμενους δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Η συζήτηση αυτή είναι μια ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται, να περιγραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας η κατάσταση και το σχέδιο «Ελευθερία» που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο αύριο. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθούν απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες», τόνισε.

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα στις «κίτρινες» περιοχές

Όπως είπε, τα τελευταία στοιχεία του ECDC για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας δείχνουν πως όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι κόκκινες και μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και ορισμένες περιφέρειές τους είναι πράσινες.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», ανέφερε κι επισήμανε πως «η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21η θέση, στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους από κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους. Επιπλέον, αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.

«Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που παρέθεσε και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα για τη «θετική», όπως είπε, πορεία της πανδημίας, που πάντως δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

Προδιαγεγραμμένα τα επόμενα βήματα

Σημείωσε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή «η διατήρηση των μέτρων προστασίας, το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού. Όπως είπε, «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επισήμανε.

Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, υπενθύμισε πως «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης, κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε, τονίζοντας πως ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς, τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Να συνδράμει η αντιπολίτευση στην τόνωση της κοινής γνώμης για rapid

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα δωρεάν τεστ Covid-19, υπενθυμίζοντας πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test. Ζήτησε δε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Δώσαμε 24 δισ. το 2020»

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Μην ξεχνάμε ότι από την 1η Ιανουαρίου πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε.

Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εισηγήσεις των ειδικών. Μία φορά, μάλιστα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου πήραμε και πιο αυστηρά μέτρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Βολές» κατά Τσίπρα για τα περί πατέντας

Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε