Μύδροι Μητσοτάκη κατά Τσίπρα στη Βουλή για τον κορονοϊό

Μύδροι Μητσοτάκη κατά Τσίπρα στη Βουλή για τον κορονοϊό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:16 Δημιουργία 15/01/21, 15:22

Μετωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κρίση δεν είναι πανδημία... Μητσοτάκη αλλά πανδημία Covid και ανέφερε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «αν θέλετε να ασκείτε κριτική, να τη συνοδεύετε από τεκμηριωμένες προτάσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά «είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα «εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ» ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «λέγοντας ανακρίβειες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

«Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου «που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον εμβολιασμό

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πάμε τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια τώρα είναι διδοσικά, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε σήμερα, γιατί δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρίες θα τηρήσουν τις ημερομηνίες που έχουν δεσμευτεί». Έκανε μάλιστα γνωστό ότι σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την Ε.Ε. «ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαμε προγραμματίσει τον επόμενο μήνα. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης ούτε να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρίες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα μας παραδώσουν», τόνισε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διμερή συμφωνία της Γερμανίας με φαρμακευτικές εταιρίες, σχολίασε: «Εάν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν πρόσθετα εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απόλυτα κατακριτέο και θα κριθεί πολιτικά, εάν βέβαια ισχύει. Θα είναι ένα χτύπημα σε βάρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια. Δεν έχουν ανοίξει όλα τα κέντρα διότι δεν έχουμε τόσα πολλά εμβόλια ακόμα».

Για την πρόταση του κ Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά. Η πρότασή σας να παράγονται δήθεν στην Ελλάδα τα εμβόλια είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, εξάλλου, η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».

Αν σου άρεσε κάνε