Ο Σταϊκούρας αναβαθμίζει το ρόλο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Ο Σταϊκούρας αναβαθμίζει το ρόλο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 18/01/21, 11:21

Νομοθετική πρωτοβουλία, που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, για την ενίσχυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, και, όπως ανέφερε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στην ολομέλεια της ΟΚΕ, η εν λόγω πρωτοβουλία θα έχει τρεις άξονες:

1ος άξονας. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ: Με τη στοχευμένη αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της ΟΚΕ επιδιώκεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των οργάνων της. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και της διαφάνειας στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί προτεραιότητα.

Η αύξηση των μελών της ολομέλειας και η διεύρυνση των εκπροσωπούμενων κοινωνικών εταίρων αποτελεί εργαλείο επίτευξης της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Στο λειτουργικό πεδίο, αυτό θα γίνεται με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποσαφήνιση και τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησής της, κατά την παραγωγή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων.

2ος άξονας. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση του οργανωτικού πλαισίου της ΟΚΕ: Η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου οργανισμού λειτουργίας, η βελτίωση της οργάνωσης και η ενίσχυση της στελέχωσής της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο θεσμός στον απαιτητικό του ρόλο.

3ος άξονας. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΚΕ: Επιδιώκεται να υποστηριχθεί ο θεσμός στη χάραξη μιας νέας δυναμικής, με στόχο να παρεμβαίνει, γρήγορα και αποτελεσματικά, στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκφράζει εγκαίρως γνώμη αναφορικά με τις αναδυόμενες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και να διατηρεί τη διασύνδεσή της τόσο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών εταίρων όσο και με τις εγχώριες δυνάμεις, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε