Άρση περιορισμών: Μετά το λιανεμπόριο, τί;

Άρση περιορισμών: Μετά το λιανεμπόριο, τί;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:48 Δημιουργία 19/01/21, 07:39
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την απόφαση να προχωρήσει άμεσα - μέσα στον επόμενο μήνα - στο άνοιγμα και άλλων δραστηριoτήτων, ποντάροντας στην τήρηση των μέτρων, εξετάζουν από κοινού κυβέρνηση και επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σειρά έχουν οι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου που όπως αποκάλυψε χθες το Χrimaonline.gr, θα «ανοίξουν» την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρώτη επίσημη συζήτηση για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα γίνει στην σύσκεψη των μελών της επιτροπής των επιστημόνων την Πέμπτη, ενώ στάση αναμονής τηρεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Εφόσον δεν υπάρξει δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, η οριστική απόφαση για την επιστροφή στα θρανία όλων των μαθητών θα ληφθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, ξεκινούν και οι πρώτες συζητήσεις για την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, κάτι που εάν αποφασιστεί, λογικά θα σημάνει και την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό. Επισήμως, μια τέτοια συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επαναλειτουργία των σχολείων και οι αποφάσεις - εφόσον πάντα δεν υπάρξουν αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα - θα αφορούν το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Για την εστίαση, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, αποφάσεις δεν θα ληφθούν, εάν πρώτα δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα θα αφορά μόνον τους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων.

Η κυβέρνηση πέρα της επανεκκίνησης της αγοράς, δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός που έκανε χθες στο Αττικό νοσοκομείο και την δεύτερη δόση, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, τόνισε χθες μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ότι μέχρι σήμερα παραπάνω από 80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Η Ελλάδα»- πρόσθεσε - «είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων, που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, προφανώς, όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Εκτίμησε δε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων, καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι. «Ήδη, άλλωστε, από την μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Ισραήλ , που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων».

Αν σου άρεσε κάνε