Γεννηματά: Ταυτόχρονα η επέκταση των 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης

Γεννηματά: Ταυτόχρονα η επέκταση των 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 20/01/21, 13:44

Την ανάγκη επέκτασης των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης ζήτησε η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που επεκτείνει την χωρική θάλασσα στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό υπογράμμισε «Η επέκταση θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση δημιουργεί προβλήματα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία. Πρέπει κ. πρωθυπουργέ να μας εξηγήσετε γιατί δεν το κάναμε τώρα. Ζητώ να τοποθετηθείτε καθαρά αν η επέκταση είναι στον σχεδιασμό σας και να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Αναφορικά με την επανέναρξη των διερευνητικών, η κ. Γεννηματά είπε ότι οι διερευνητικές δεν πρέπει να συγχέονται με τις διαπραγματεύσεις. «Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο συζήτησης τότε η συζήτηση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία είτε στην Χάγη».

«Οι διερευνητικές δεν μπορεί να διεξάγονται σε κλίμα έντασης. Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί συνεκτικό πλαίσιο διεθνούς ενεργοποίησης. Η απουσία στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις που δύσκολα ανατρέπονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τουρκολιβυκό σύμφωνο» σημείωσε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «Απαιτείται προσοχή. Η Τουρκία ενδεχομένως προσέρχεται με δεύτερες σκέψεις να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για αποτυχία επαφών. Έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε μια καλή εξέλιξη. Η ΕΕ δυστυχώς εως σήμερα δείχνει αμήχανη και διστακτική στην στρατηγική της Τουρκίας αναβάλλοντας συνεχώς τις κυρώσεις. Όμως και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επιβεβλημένο η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί με ξεκάθαρη εθνική γραμμή και κόκκινες γραμμές. Να μην επιτρέψει η Ελληνική κυβέρνηση δημιουργία τετελεσμένων».

«Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση αποτρεπτικής ικανότητας. Εμείς γι αυτό και στηρίξαμε τα Ραφάλ και επιμείναμε στην αύξηση προϋπολογισμού για τις δαπάνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γι αυτό και επιμένουμε στην αξιοποίηση εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» ανέφερε σε άλλο σημείο. Παράλληλα επανέλαβε πως «Ο κ .Ερντογάν εκδήλωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή με απαράβατο όρο να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια από την γειτονική χώρα και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων στην Βουλή».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκει την τυπική διχοτόμηση της Κύπρου με νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την στάση της στο Κυπριακό».

Τέλος σημείωσε ότι «ο πατριωτισμός είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ που καθόρισε την ισχύ της χώρας κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Είμαστε η παράταξη που έφερε εθνική συμφιλίωση και κρίσιμες στιγμές διατήρησε το αρραγές εθνικό μέτωπο. Μόνο τότε η Ελλάδα μπορεί να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή. Το Κίνημα Αλλαγής ακριβώς πάνω σε αυτή τη ρώτα εμμένει και πορεύεται».

Αν σου άρεσε κάνε