Περισσότερη χρήση «κανονιών» νερού για τις διαδηλώσεις - Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Περισσότερη χρήση «κανονιών» νερού για τις διαδηλώσεις - Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:00 Δημιουργία 21/01/21, 11:31

Την ένταση της χρήσης υδροφόρων οχημάτων της αστυνομίας για τη διάλυση συγκεντρώσεων που ξεπερνούν τα ισχύοντα από το νόμο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που παρουσιάσε σήμερα, Πέμπτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στη σχετική παρουσίαση, ο υπουργός ανέφερε πως διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας» προσθέτοντας ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε πως ««ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου. Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου. Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη».

Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων. Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος), στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας, στη συνέχεια (εάν συνεχίζονται τα επεισόδια) θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες) και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ θα εχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, τους περιορισμους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η Αστυνομία στην ειδική πλατφόρμα για τις συναθροίσεις θα ενημερώνει τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί ενώ αστυνομικός ειδικός διαμεσολαβητης θα αναλαμβάνει την επικοινωνια. Οι διοργανωτές δε, υποχρεούνται να γνωστοποιούν την πρόθεση διοργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους οργανωτές ενώ ο αστυνομικός διαμεσολαβητης θα παραμένει στον χώρο και θα παρεμβαίνει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Σε συγκεντρώσεις χαμηλης ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον αστυνομικό διαμεσολαβητή συνεπικουρούν τα μέλη της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων). Επίσης ανακοινώθηκε ότι κάθε αστυνομικός θα φέρει έναν ειδικό διακριτό αριθμό, ενώ όπως τόνισε κ. Χρυσοχοΐδης, θα υπάρχει διαφάνεια στις διαδηλώσεις καθώς οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες ενώ σε λίγες ημέρες θα εφοδιαστούν με κάμερες σώματος και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Αξίζει να τονισθεί πως θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός, θα εξαντλούνται τα όρια της ανοχής, η χρήση νερού και χημικών θα είναι η τελευταία επιλογή ενώ παράλληλα θα υπάρχει και το δικαιωμα της πόλης να λειτουργεί κανονικά. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας πως, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Αν σου άρεσε κάνε