Βαρβιτσιώτης: Μόνο θέμα συζήτησης με την Τουρκία η χάραξη θαλασσίων ζωνών

Βαρβιτσιώτης: Μόνο θέμα συζήτησης με την Τουρκία η χάραξη θαλασσίων ζωνών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 21/01/21, 12:02

Κάθε σενάριο περί «ανοίγματος» των θεμάτων που θα συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφής των δύο χωρών που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη διέψευσε την Πέμπτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως εν περιμένει κανείς «κάτι φοβερό» από τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας. Όπως είπε, «περιμένουμε να δούμε το κλίμα, το οποίο θα διατηρηθεί ώστε να μην έχει η Άγκυρα μια διαρκή απειλή-επιθετικότητα με χρήση πολεμικών και άλλων μέσων».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μια πολεμική ρητορική του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ορθότητα της μετάφρασης, λέγοντας πως «μάλλον ήταν διαφορετικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε στα ελληνικά μέσα από την πραγματικότητα». «Είναι θέμα μεταφοράς και μετάφρασης. Δεν έχω την πλήρη απομαγνητοφώνηση όσων ειπώθηκαν», συμπλήρωσε. Μιλώντας για τις σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας ο κ. Βαρβιτσιώτης, δεν έκρυψε την πικρία του ότι αρκετοί Ευρωπαιοι, συνομιλητές της Τουρκίας, δεν έχουν στηρίξει την Ελλάδα ιδιαιτέρως. Όπως είπε, «δεν γίνονται αυτόκλητοι υπερασπιστές μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό μας στεναχωρεί γιατί εμείς θα το κάναμε στη θέση τους».

Μιλώντας για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι η Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία γοητείας. Και αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Τουρκία έχει μπροστά της τον φόβο των κυρώσεων, «έχει μπροστά της αυτόν τον κίνδυνο, να βγει μια απόφαση που θα υιοθετηθεί και θα λέει δεν είστε τόσο ισχυροί σαν χώρα, δεν είστε και δημοκράτες, είστε και κακοί γείτονες». Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε, «δεν θα βοηθήσει το επενδυτικό κλίμα της Τουρκίας».

Αν σου άρεσε κάνε