Lockdown: Αύριο οι αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Lockdown: Αύριο οι αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:38 Δημιουργία 21/01/21, 12:55

Αύριο, Παρασκευή, θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων στην Ελλάδα, με τον Χρήστο Ταραντίλη να σημειώνει πως το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως σε σημερινό, πρωινό ρεπορτάζ του το «Xrimaonline» αναφέρει ότι η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα θρανία «κλειδώνει» για την 1η Φεβρουαρίου.

Μιλώντας την Πέμπτη στην ενημέρωση των πολιτκών συντακτών, ο κ. Ταραντίλης είπε πως «η κυβέρνηση αναμένει αύριο την εισήγηση της επιτροπής του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της».

«Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων».

Εμβολιασμοί

Αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία», ο κ. Ταραντίλης είπε πως «προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες -- κάποιοι και με τη δεύτερη δόση -- ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας».

Και τόνισε: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.

Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης».

Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Σχολιάζοντας την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «για έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες μας». Πρόσθεσε πως «είναι επίσης ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Είπε «χθες ήταν μία ιστορική μέρα καθώς μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947 κατά περίπου 10%».

Και ο κ. Ταραντίλης συνέχισε: «Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Για την τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε έπειτα στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Σημείωσε επίσης ότι «η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Αν σου άρεσε κάνε