Τι περιμένει η Αθήνα από την επανέναρξη των διερευνητικών την προσεχή Δευτέρα

Τι περιμένει η Αθήνα από την επανέναρξη των διερευνητικών την προσεχή Δευτέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:26 Δημιουργία 22/01/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών η Αθήνα προσέρχεται τη Δευτέρα στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, έχοντας ήδη καταστήσει σαφές πως το αντικείμενο των συζητήσεων είναι ένα και μοναδικό, αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Στην Ελλάδα είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας χάσει πλέον τον ισχυρό του σύμμαχο, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιχειρήσει να φανεί πιο διαλλακτικός και θα επιχειρήσει να βρει ερείσματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει τονίσει πολλάκις ότι προτιμά να συνομιλεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία ακόμη κι όταν διαφωνεί, εκτιμά ότι είναι σαφέστατα πιο ισχυρός έναντι του Ταγίπ Ερντογάν λόγω των ισχυρών συμμαχιών που έχει διαμορφώσει κατά την περίοδο της μεγάλης έντασης.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και σταθερό πολέμιο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κατά την διάρκεια της μακράς επικοινωνίας των δυο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μενέντεζ για το νέο του ρόλο, ενώ σύμφωνα με όσα τόνισε στο Twitter ο πρωθυπουργός, «προσβλέπουμε στην επιδίωξη κοινών στόχων για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν και απευθυνόμενος προς τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο κ. Μενέντεζ ταύτισε την Τουρκία με την βόρεια Κορέα και την Ρωσία, λέγοντας ότι είναι τρεις χώρες για τις οποίες απαιτείται «άμεση προσοχή» από τις ΗΠΑ.

Επίσης, παλαιότερα είχε πει για την γειτονική μας χώρα πως «τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι γι' αυτό».

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η στάση της ΕΕ αναμένεται να «μετρηθεί» εκ νέου τον προσεχή Μάρτιο, καθώς τότε έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν και πάλι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ανάλογα με την στάση των γειτόνων μας να ληφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον τους. Οι Γερμανοί παραμένουν διστακτικοί, αλλά αυτή την φορά οι πιέσεις και άλλων χωρών - εκτός Ελλάδος και Κύπρου - θα είναι έντονες, εφόσον οι Τούρκοι συνεχίσουν τις προκλήσεις και την «διπλή γλώσσα».

Αν σου άρεσε κάνε