Β. Κικίλιας: Μας ανησυχούν η «κόκκινη» Αττική και οι καθυστερήσεις στα εμβόλια

Β. Κικίλιας: Μας ανησυχούν η «κόκκινη» Αττική και οι καθυστερήσεις στα εμβόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:33 Δημιουργία 27/01/21, 18:16

Την έντονη ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών αφενός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κι αφετέρου για τις καθυστερήσεις, που σημειώνονται ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων, με φόντο τις παλινωδίες της Astrazeneca, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια της ενημέρωσης προς τους πολίτες. Σήμερα ενημέρωσα τα κόμματα μαζί με Θεοδωρίδου και Τσιόδρα», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Η στρατηγική μας κινείται σε δύο πυλώνες:

-Εμβολιασμός ανάλογα με τη διαθεσιμότητα

-Εξασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση»

Αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι η διαδικασία παραγωγής εμβολίων κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς, εντούτοις υπογράμμισε ότι η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στην Ευρώπη.

«Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ως προς τα θέματα της πανδημίας, ο υπουργός σημείωσε πως «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού».

Υπογράμμισε δε ότι «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως «σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές». Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

«Τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική, βέβαια, και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, «καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από οκτώ ημέρες και έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Αν σου άρεσε κάνε