«Σήμα» για... πισωγύρισμα εκπέμπει η Αττική

«Σήμα» για... πισωγύρισμα εκπέμπει η Αττική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:46 Δημιουργία 28/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αποφευχθεί μία «νέα Θεσσαλονίκη» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς θέλει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αλλάξει τον σχεδιασμό της, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, στο «τραπέζι» επανέρχεται το click away και η επίσκεψη με ραντεβού στο λιανεμπόριο, εάν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου θα ληφθούν την Παρασκευή, εφόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ακόμη και για ημερήσιες επισκέψεις, δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα και - φυσικά - η συζήτηση για την λειτουργία της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους μετατίθενται για αργότερα (προς το τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου).

Επίσης, δεν πρόκειται να επιτραπεί άμεσα η κυκλοφορία τη νύχτα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα και πλατείες.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση, έστω και μικρή επί του παρόντος, των κρουσμάτων, αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας. «Μας ανησυχεί η αύξηση στη Λακωνία, στη Θήρα, στη Μύκονο, στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στη δυτική Αττική, στο βόρειο και κεντρικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επίδραση του λιανεμπορίου, ο ίδιος δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες. «Η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά εξετάζει τα δεδομένα και βάζει πάνω απ' όλα την υγεία των πολιτών», πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ευρωπαϊκής επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ο υπουργός έκανε λόγο για «προβληματικές καθυστερήσεις». «Τα κράτη μέλη»- τόνισε - «οφείλουμε να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση από σχέση ισχύος. Να διαμορφώσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό για την παραγωγή των εμβολίων προήλθαν από κρατικούς προϋπολογισμούς. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους διαπραγμάτευσης».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των πολιτών, που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και οι εκπαιδευτικοί, με άλλη ηλικιακή ομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε