Κρίσιμος Φεβρουάριος για εμβόλια και περιοριστικά μέτρα

Κρίσιμος Φεβρουάριος για εμβόλια και περιοριστικά μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 01/02/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η έναρξη της λειτουργίας των Γυμνασίων από σήμερα το πρωί είναι το βασικό βήμα της κυβέρνησης και της επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συνέχεια, έστω και σε αυτή την αργή επιστροφή προς την κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδεία που έκανε το Σαββατοκύριακο σε Τρίκαλα και Καρδίτσα κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέτρα (είτε περιοριστικά είτε όχι ) είναι κάθε εβδομάδα υπό αίρεση και πως όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των λοιμωλόγων είναι κοινή η πεποίθηση ότι εφόσον δεν υπάρξει μια ομαλή και γρήγορη ροή των εμβολιασμών στη χώρα, κάθε βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα ενέχει πολλούς κίνδυνους.

Στην Αθήνα αναμένουν πλέον δύο σημαντικές ειδήσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις:

-Τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca που έλαβε ήδη έγκριση και αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας στις 10 Φεβρουαρίου

-Την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που αναμένεται να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μιας δόσης, κάτι που προφανώς διευκολύνει τον εμβολιασμό και θα έχει ταχύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός τείχους ανοσίας.

Μέχρι τότε, πάντως, η κυβέρνηση προετοιμάζει τους πολίτες για ένα δύσκολο διάστημα . Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χθες ότι «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown». Εξήγησε δε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση είναι η εξής: «Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο».

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάστηκαν ακόμη και μόλις το περασμένο Σάββατο σε ορισμένε περιοχές της χώρας, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Το Ηράκλειο είναι κίτρινο, αλλά αν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, μπορεί να γίνει και κόκκινο. Να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους. Δεν κάνουμε πλάκα, πολεμάμε μια αρρώστια. Δεν είναι χαριτωμένη η εικόνα, αλλά τρομερά εκνευριστική, γιατί μπορεί να με αναγκάσει σε 15 ημέρες να κλείσω τα μαγαζιά στην Κρήτη».

Για το λιανεμπόριο που οδηγήθηκε στη μέθοδο του click away μετά από μια μικρή περίοδο κανονικής λειτουργίας, ο ίδιος τόνισε ότι «μέτρα που λάβαμε, μείωσαν την κινητικότητα στο μισό. Με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, και έχει περιθώριο δύο ωρών».

Αν σου άρεσε κάνε