«Έρχονται» αυστηρότερα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

«Έρχονται» αυστηρότερα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:21 Δημιουργία 04/02/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Από σήμερα το απόγευμα και με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα ξεκινήσουν τις πρώτες συζητήσεις, έτσι ώστε αύριο, Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση για τα μέτρα, που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση της πανδημίας.

Η αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν έντονα για την κατάσταση που επικρατεί ειδικά σε τρεις περιφέρειες της χώρας: την Αττική, την Αχαϊα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, το μέτρο που προκρίνεται αυτή την ώρα από τους επιστήμονες είναι το lockdown στο λιανεμπόριο. Ουσιαστικά, η ανάκληση των μέτρων του click away και του click in shop στις «κόκκινες περιοχές», με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα. Το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων, παρά το ότι υπάρχουν και γι’ αυτό το θέμα εισηγήσεις αυστηροποίησης (ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος ζήτησε χθες να κλείσουν τα σχολεία) δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σε αυτή τη φάση και το θέμα θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, κάτι που επίσης συζητείται δεν κερδίζει έδαφος, καθώς εκτιμάται ότι σε περιοχές, όπως η Αττική ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι θα επιλύσει.

Η καταρχήν συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων θα γίνει απόψε και αύριο μέχρι το μεσημέρι θα κατατεθεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση, έτσι ώστε το απόγευμα της Παρασκευής να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Χαρδαλιά. Τα νέα μέτρα είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου , καθώς - όπως είχε γράψει χθες το Χrimaonline.gr - κυβέρνηση και επιστήμονες θέλουν να προλάβουν το Σαββατοκύριακο και τον ήπιο καιρό που θα επικρατήσει, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει τους πολίτες εκτός σπιτιού.

Το στίγμα των προθέσεων της επιτροπής έδωσε χθες ο επικεφαλής της, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. «Δεν έχει τελειώσει ο ιός. Είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν 80 με 100 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ πανελλαδικά. Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε ότι έχει συγκροτηθεί δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων και ιδίως των πολλαπλών παραλλαγών του ιού και πρόσθεσε ότι «αν επικρατήσει το variant (σ.σ. μεταλλαγμένο στέλεχος) στην χώρα μας μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως και τις αρχές Μαρτίου».

Αν σου άρεσε κάνε