Ανεβάζει «στροφές» η ελληνική διπλωματία

Ανεβάζει «στροφές» η ελληνική διπλωματία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:09 Δημιουργία 08/02/21, 07:59

Ανεβάζει «στροφές» η ελληνική διπλωματία, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν έπειτα από μια πενταετία. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται να γίνει η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό σε αμερικανικό έδαφος, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία το περασμένο Σάββατο, κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία. «Η χώρα αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις, στάθηκε όρθια, στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας για άλλη μία φορά πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει η ελληνική πλευρά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Έχτισε συμμαχίες, ενίσχυσε ταυτόχρονα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας. Και νομίζω το ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακούγεται ειδικά εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μίλησαν τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

Οι δύο ηγέτες στις 11.15 το πρωί θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση της, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού. Το Ισραήλ, όπως και η Ελλάδα, είναι στο γκρουπ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως την covid-19.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Επιπλέον, η ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνει διμερή θέματα, προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αν σου άρεσε κάνε