Τουρισμός: Πιστοποιητικό εμβολιασμού και διακρατικές συμφωνίες για τη μετά κορονοϊό εποχή

Τουρισμός: Πιστοποιητικό εμβολιασμού και διακρατικές συμφωνίες για τη μετά κορονοϊό εποχή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:19 Δημιουργία 09/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη διαμόρφωση των όρων για την ανάκαμψη του τουρισμού στη μετά κορονοϊό εποχή επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο πρωθυπουργός, παράλληλα φυσικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ήδη θέσει σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ και οι διακρατικές συμφωνίες είναι δύο κεφαλαιώδη ζητήματα, που μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά το φετινό καλοκαίρι.

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα επιχειρήσει να συνάψει συμφωνίες, είναι το Ισραήλ, η Ρωσία, αλλά και η Γερμανία. Η αρχή έγινε χθες από την Ιερουσαλήμ και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών. Οι δυο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σχέση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ, συζήτησαν εφ’όλης της ύλης και διατύπωσαν την κοινή θέση ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι η χώρα μας «θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ενόψει τουριστικής περιόδου και σημείωσε πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης Μητσοτάκη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η ισραηλινή ομόλογός του κυρία Orit Farkash-Hacohen υπέγραψαν συμφωνία για τον τουρισμό, που αφορά στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, με τη Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Αν σου άρεσε κάνε