«Κλειδώνει» το lockdown στην Αττική - Αναμένονται ανακοινώσεις

«Κλειδώνει» το lockdown στην Αττική - Αναμένονται ανακοινώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:04 Δημιουργία 09/02/21, 14:50

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται το καθολικό lockdown στην Αττική, με την επικρατέστερη ημερομηνία εφαρμογής του να είναι η Πέμπτη.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, ενώ ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα και θα εισηγηθεί νέα μέτρα, εξήγησε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, και ειδικά της Αττικής η εικόνα της οποίας ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν, πέα από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

Μία πρώτη «γεύση» της αυστηροποίησης των μέτρων στην Αττική έδωσε το πρωί της Τρίτης ο κ. Κικίλιας, γνωστοποιώντας πως θα εισηγηθεί την επιβολή καθολικού lockdown στην πρωτεύουσα, εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε ο κ. Κικίλιας.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, ότι ήταν μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και στην θυελλώδη σύσκεψη της Επιτροπής την Παρασκευή, από μερίδα λοιμωξιολόγων.

Θετικός στην επιβολή ενός γενικού lockdown εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

«Αν είναι να κάνουμε lockdown, έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κικίλιας. Το κάνεις τώρα, τώρα που ακόμη δεν έχει γίνει η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών πολύ μεγάλη», τόνισε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σύμμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το lockdown θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον κ. Εξαδάκτυλο, ο οποίος υποστήριξε ότι ιδανικά το lockdown θα πρέπει να διαρκέσει 2-4 βδομάδες.

Το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό χθες και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», εξήγησε.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ραδιόφωνο Real, στον απόηχο των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε πως δεν θα μπει «κόφτης» στα SMS όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο Θέμα, ο κ. Σταμπουλίδης, διευκρίνισε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές σε περίπτωση lockdown στην Αττική. «Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας», δήλωσε.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κικίλια, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός (Κικίλιας), τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε