Κ. Μητσοτάκης: Το κρίσιμο δίμηνο, το ορόσημο της «Ανάστασης» και το στοίχημα του τουρισμού

Κ. Μητσοτάκης: Το κρίσιμο δίμηνο, το ορόσημο της «Ανάστασης» και το στοίχημα του τουρισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:17 Δημιουργία 11/02/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ της πανδημίας και δεν βλέπουμε απλά και μόνον την άκρη του, δηλώνει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των εμβολίων που θα φτάνει τις επόμενες εβδομάδες, θα αυξάνεται γεωμετρικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι οι δυο μήνες που ακολουθούν είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, προέβλεψε ότι θα χρειαστεί να ανοίγει και να κλείνει η χώρα, ενώ χαρακτήρισε «φάουλ», το οποίο δεν θα επαναληφθεί την εικόνα της Ικαρίας. Ακόμη, απευθύνθηκε στους υπουργούς του, λέγοντας ότι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η κυβέρνηση, πρέπει να είναι ισχυρό χωρίς να υπάρχουν κακοφωνίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης φόρων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 500.000 και στο τέλος Μαρτίου θα φτάσει το 1.700.000. Μέχρι το Πάσχα, δε, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και οι αυτοί με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η πορεία των εμβολιασμών πηγαίνει καλά και πως τα όποια θέματα υπάρχουν, σχετίζονται με τον αριθμό των εμβολίων που φτάνουν στην χώρα. Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε τη διμερή συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων, αλλά τελικά δεν προχώρησε επειδή «η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος».

Για την εικόνα στην Ικαρία , με τον συνωστισμό στο σπίτι του Χριστοδούλου Στεφανάδη, την χαρακτήρισε «φάουλ» και διαβεβαίωσε πως δεν θα επαναληφθεί. «Θα δεχθώ ότι η εικόνα αυτή πλήγωσε τους πολίτες. Ήταν λάθος. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναληφθεί. Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου. Αντί η συζήτηση να πάει στις ανάγκες του νησιού, πήγε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων». «Πάμε για πολιτικές που θα μειώσουν φόρους. Είμαστε καλυμμένοι για τουλάχιστον δύο χρόνια, και αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο γρήγορα θα πάρουν μπροστά οι μηχανές μετά το τέλος της πανδημίας», τόνισε. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι φέτος η μεγάλη βιομηχανία της χώρας θα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. «Ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ταξιδέψει. Η κρίση ανέδειξε την Ελλάδα ως μία ασφαλή χώρα. Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα και γι αυτό επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Τέλος , εμφανίστηκε ψύχραιμος σε ό,τι αφορά την ένταση που πυροδότησαν εκ νέου οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας . «Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά», είπε χαρακτηριστικά . Ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε αιτίαση των Τούρκων περί συζητήσεων για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων ή για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και επέμεινε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνον την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αν σου άρεσε κάνε