Στήριξη Σκρέκα στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Στήριξη Σκρέκα στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 12/02/21, 14:38

Στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, την οποία στηρίζει με συνέπεια από το 2013, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επιτυχημένη υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας , κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στους ομολόγους του, στην 7η Υπουργική Σύνοδο για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, στο Αζερμπαϊτζάν, που διανέμεται μέσω του TAP, συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας. Ο Νότιος Διάδρομος, είπε, είναι έργο μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής των κάθετων αξόνων, με τη διασύνδεση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της χώρας με εκείνα των βόρειων όμορων κρατών. Με τον τρόπο αυτόν , ανέφερε ο υπουργός, θα μπορούσαν να επεκταθούν τα οφέλη του Νοτίου Διαδρόμου στα γειτονικά κράτη στα βόρεια σύνορα της χώρας, δηλαδή στους εταίρους μας στην Ε.Ε., Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και στους γείτονες μας στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι η εθνική ενεργειακή στρατηγική για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων υλοποιείται με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου IGB, την επένδυση για το πλωτό terminal στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί το πλέον σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον αγωγό TAP και τον Νότιο Διάδρομο. Έχει στηρίξει με συνέπεια τους στόχους της στρατηγικής αυτής, εδώ και περίπου 20 έτη, και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο στο μέλλον υποστηρίζοντας και άλλες παρεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Σκρέκας, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής του Νοτίου Διαδρόμου, η Ελλάδα υποστηρίζει την επέκταση της δυναμικότητας του TAP, με την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες.

Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα που προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ, τα οποία θα αυξήσουν τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος με την κατασκευή δύο σταθμών συμπίεσης. Πρόκειται για έργα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

Αν σου άρεσε κάνε