Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η αποκατάσταση των ζημιών από τη «Μήδεια»

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η αποκατάσταση των ζημιών από τη «Μήδεια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:12 Δημιουργία 17/02/21, 08:43

Την άποψη πως τα προβλήματα που προκάλεσε κυρίως στην Αττική η κακοκαιρία «Μήδεια» θα έχουν ξεπεραστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης εξέφρασε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλίάς, μιλώντας μετά από έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματα που έγινε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας για τα ζητήματα της ηλεκτροδότησης, «μέχρι το βράδυ ελπίζω πως θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο βασικό δίκτυο».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την υδροδότηση έχουν επιλυθεί. Παραμένουν, ωστόσο, μικρά προβλήματα σε κάποιες περιοχές και αναμένεται ως το μεσημέρι να έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές στο δίκτυο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι το θέμα της ηλεκτροδότησης», συνέχισε εξηγώντας πως «είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο» που έπληξε όλη τη χώρα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες ζημιές στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής, ώστε έως το τέλος της ημέρας να έχει αποκατασταθεί.

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνος την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι τέτοια κατάσταση δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε, «τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, Βόρεια προάστια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν στην αποκατάσταση των βλαβών».

Ειδικότερα, στα βόρεια προάστια σε 24ωρη βάση επιχειρούσαν παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που ήρθαν από περιοχές εκτός Αθηνών. «Πλέον των 50, 60 ατόμων ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84, 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσα στις τάσεις, όπου οι 42, 43 έχουν αποκατασταθεί και μένουν οι υπόλοιποι 42, 43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, 'Ανοιξη, 'Αγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Μάνος.

Παράλληλα εξήγησε ότι όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. «Όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος. Εν τούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας σε συνεργασία και βοήθεια με την Πολιτική Προστασία κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας», επισήμανε ο. κ Μάνος ενώ προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα δοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι μεμονωμένες βλάβες δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, οι μεμονωμένες παροχές, το οποίο θα είναι το δεύτερο μέτωπο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Αν σου άρεσε κάνε