«Μπαλάκι» η ευθύνη για το βαθύ σκοτάδι στην Αττική

«Μπαλάκι» η ευθύνη για το βαθύ σκοτάδι στην Αττική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:40 Δημιουργία 18/02/21, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται να βρίσκεται η ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά, που βρέθηκαν στο «σκοτάδι» για περισσότερες από 24ωρες εν μέσω της μεγάλης κακοκαιρίας, που έπληξε την χώρα.

Η Αττική δεν χτυπήθηκε μόνον από τον χιόνια, αλλά και από την ανυπαρξία μέτρων προετοιμασίας από πολλούς δήμους, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βυθιστούν στο σκοτάδι.

Από χθες, όταν αποκαλύφθηκε η έκταση του προβλήματος, ξεκίνησε το κλασικό «παιχνίδι» της μετακύλισης των ευθυνών από τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής στον ΔΕΔΔΗΕ και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο της συζήτησης, που έγινε προφανώς κατόπιν εορτής, βρέθηκαν τα... δέντρα και η αρμοδιότητα κοπής τους, προκειμένου να μην παρασύρουν τα καλώδια της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση απέφυγε να εμπλακεί στην ανούσια πλέον συζήτηση και προχώρησε σε μία σειρά έκτακτων παρεμβάσεων, για να λύσει το πρόβλημα. Η πρώτη απόφαση που ελήφθη από το γραφείο του πρωθυπουργού και προσωπικά από τον Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν η εμπλοκή του στρατού στην προσπάθεια ανοίγματος των δρόμων (ειδικά στα βόρεια προάστια) και στη διευκόλυνση των συνεργείων της ΔΕΗ.

Ακολούθως, επελέγη η διαμόρφωση ενός στρατηγείου της πολιτικής προστασίας σε δήμο της βόρειας Αττικής, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και τέλος η δραστηριοποίησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εσωτερικών (για τους δήμους) και του υπουργείου ενέργειας (για τον ΔΕΔΔΗΕ ). Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «παίρνει πάνω της» το έργο της αποκατάστασης και δεν θα αφήσει τίποτε στην τύχη. Από εκεί και πέρα θα δημιουργηθεί άμεσα ένα νέο πλαίσιο, που θα ορίσει επακριβώς τους τομείς ευθύνης της κάθε υπηρεσίας, χωρίς να υπάρχουν ούτε τα σημεία ούτε οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που αφήνουν χώρο τελικώς στην ανευθυνότητα.

Χθες, αργά τη νύχτα , πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος», παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για την αποτίμηση της πορείας των εργασιών αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και το προγραμματισμό των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο «Όλυμπος» έχει εγκατασταθεί στη συμβολή των λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων που επιχειρούν για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η Αττική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της ηγεσίας της πολιτικής προστασίας όσο και των επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ, έως σήμερα το μεσημέρι θα έχει αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο και η ηλεκτροδότηση θα έχει επιστρέψει στο σύνολο των νοικοκυριών.

Αν σου άρεσε κάνε