#metoo: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, διαδικτυακή πύλη για τα θύματα, αυστηρότερες ποινές για θύτες

#metoo: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, διαδικτυακή πύλη για τα θύματα, αυστηρότερες ποινές για θύτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:39 Δημιουργία 25/02/21, 11:30

Πρωτοβουλίες για το #metoo ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τη στιγμή που σοκάρουν οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη με ανατριχιαστικές καταγγελίες περί βιασμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πρωτοβουλίες με διπλό στόχο. «Ο πρώτος στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για την δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Και ο δεύτερος, να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Όπως είπε ο ίδιος, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Εγκαινιάζεται, επίσης, μία νέα πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για αυτό το θέμα, αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε live χρόνο.

Ακόμη, θεσπίζεται ένα μητρώο για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, για παράδειγμα προπονητές ή εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις και προσφυγικές δομές.

Συγκροτείται, επίσης, κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση και την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Ακόμα, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση.

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποιώντας ότι επεκτείνεται «σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε