ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:03 Δημιουργία 25/02/21, 18:47

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 27 έως 29 Απριλίου, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος της διάσκεψης, όπως τονίζεται, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει πως η Ελλάδα, με την ιδιότητα της ως εγγυήτριας δύναμης, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ελλάδα

Μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στην Ουγγαρία ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για το Κυπριακό.

«Γιατί προτείναμε την πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό; Είδαμε στο Γκραν Μοντάνα πως διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για τη λύση ομοσπονδίας, ωστόσο οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη σαν Τουρκία και ΤΔΒΚ από τις 27 ως τις 29 Απριλίου και θα εκφέρουμετις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα» κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Αν σου άρεσε κάνε