Lockdown έως τις 15 Μαρτίου και επανεκκίνηση με «έξυπνες λύσεις»

Lockdown έως τις 15 Μαρτίου και επανεκκίνηση με «έξυπνες λύσεις»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:33 Δημιουργία 02/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε νέα παράταση του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές οδηγεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και η κατά συνέπεια ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ και αυτή την ώρα θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι τίποτε δεν πρόκειται να ανοίξει νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη το στίγμα του, εκτιμώντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπομονή. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ από την επιτροπή «1821», κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ούτε αυτή την εβδομάδα αποφάσεις για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά» - είπε χαρακτηριστικά «ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας, λέγοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένουν (μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου) την έγκριση και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμού του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson &Johnson, κάτι που θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κρίση, η κατάσταση του lockdown και ο φόβος ως απόρροια της πανδημίας, έχουν στο μεταξύ αλλάξει τα δεδομένα και ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού από τους Έλληνες αλλά και την επιθυμία τους να εμβολιαστούν άμεσα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ ) το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για τις μεταλλάξεις του ιού, ενώ το συντριπτικό 80% λέει πλέον «ναι» στον εμβολιασμό. Το 61%, μάλιστα, εκείνων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν , λένε πως θέλουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 68% ζητεί παράταση του lockdown.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λιγνάδη που κυριάρχησε στην επικαιρότητα σχεδόν όλο τον Φεβρουάριο, το 44% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά του χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ το 51% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τα γεγονότα με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις δεν επηρέασαν, πάντως, τους γενικούς πολιτικούς δείκτες. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος, με το 44% να τον κρίνει ως το καταλληλότερο για την θέση του πρωθυπουργού έναντι του 29% που συγκεντρώνει ο κ.Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38% επί των έγκυρων απαντήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 23% και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%. Το ΚΚΕ είναι σταθερό στο 6%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου κινείται στο 4,5% και το «Μέρα 25» του κ. Βαρουφάκη στο όριο του 3%.

Αν σου άρεσε κάνε