Προς lockdown όπως τον περσινό Μάρτιο η χώρα ως την Καθαρά Δευτέρα

Προς lockdown όπως τον περσινό Μάρτιο η χώρα ως την Καθαρά Δευτέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:15 Δημιουργία 03/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε ένα σπριντ δυο εβδομάδων καταφεύγει η κυβέρνηση,προκειμένου να προλάβει την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας και να μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα, αλλά και να επαναφέρει τη χώρα σε μια μορφή κανονικότητας στις 16 Μαρτίου.

Στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει σημάνει συναγερμός μετά από την έκρηξη των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, γεγονός που έχει φέρει στα όρια του το υγειονομικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα σκληρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, που θα ισχύουν από τα ξημερώματα της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, 16 Μαρτίου. Στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης των ειδικών το πρωί της Τετάρτης θα βρεθεί ολόκληρη η επικράτεια, καθώς εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι επιδημιολόγοι δε θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Πιο αναλυτικά, στο τραπέζι της σύσκεψης των επιστημόνων θα βρεθούν μέτρα όπως:

-Η επιβολή lockdown σε ολόκληρη την χώρα, με τη ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού των περιφερειών σε «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες».

-Επιβολή του μέτρου της κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας

-Επιβολή των μέτρων που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο και σε ό,τι αφορά το δημόσιο, δηλαδή λειτουργία με το 50% του προσωπικού

-Περιορισμός της χρήσης των αριθμών «4» και «6», που αφορά τη βοήθεια σε ηλικιωμένο και την άθληση. Ουσιαστικά, πρόκειται περί απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

-Επιβολή «λουκέτου» σε πλατείες και άλση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και ορισμένων βαθμίδων της εκπαίδευσης, με καλύτερους όρους σε σχέση με σήμερα.

Ταυτόχρονα, προκρίνουν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία του ΕΣΥ. Στη μάχη μπαίνουν από σήμερα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και αναλαμβάνουν περιστατικά non Covid, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κρεβάτια (απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ ) στα δημόσια νοσοκομεία .

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο «Σωτηρία» και συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, ζήτησε από όλους τους πολίτες να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια, προκειμένου να βγει η χώρα από το «τούνελ» της πανδημίας. «Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό.

«Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους εργαζόμενους εδώ στη νέα Μονάδα Εντατικής του Σωτηρία», ανέφερε στην επικεφαλής της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου. Η νέα ΜΕΘ εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Αν σου άρεσε κάνε