«Κόφτης» στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6

«Κόφτης» στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:42 Δημιουργία 03/03/21, 09:15

Σε σκληρότερο lockdown όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών «έδειξε» η Αριστοτελία Πελώνη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός καθολικού «λουκέτου» και παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, αναφερόμενη στην περίπτωση ενός πανελλαδικού lockdown, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξετάζονται αλλαγές ως προς τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6.

Συγκεκριμένα, να επιτρέπεται η χρήση του κωδικού μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης, ενώ επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Οι συσκέψεις στους κόλπους των λοιμωξιολόγων είναι συνεχείς από χθες. Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής είναι σοκαριστική, με την ανακοίνωση 1.159 μολύνσεων την Τρίτη, εκ των οποίων τα 318 αφορούσαν τον Κεντρικό Τομέα. Κυβέρνηση και ειδικοί εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το υψηλό ιικό φορτίο, καθώς το lockdown στο οποίο βρίσκεται η πρωτεύουσα εδώ και εβδομάδες δεν έχει αποδώσει.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν πως η «καραντίνα» στην Αττική δεν εφαρμόζεται λόγω της μεγάλης ψυχικής κόπωσης των πολιτών, συνεπώς συστήνουν άλλες λύσεις, που θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτέλεσμα.

Όπως είχε αποκαλύψει και χθες το «Xrimaonline.gr», μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει την ένστασή τους σχετικά με τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς σημειώνεται συνωστισμός τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, παραλίες, όσο και σε εσωτερικούς, όπως στα σούπερ μάρκετ. Για το λόγο αυτό και συστήνουν την άρση του μέτρου, η οποία όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες έχει «κλειδώσει».

Το σενάριο του καθολικού lockdown

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες το απόγευμα, στον απόηχο της εκτίναξης κρουσμάτων και διασωληνωμένων, κυκλοφορούν πληροφορίες που κάνουν λόγο για πανελλαδικό lockdown δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα έως την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα σκληρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης των ειδικών το πρωί της Τετάρτης θα βρεθεί ολόκληρη η επικράτεια, καθώς εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι επιδημιολόγοι δε θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Πιο αναλυτικά, στο τραπέζι της σύσκεψης των επιστημόνων θα βρεθούν μέτρα όπως:

-Η επιβολή lockdown σε ολόκληρη την χώρα, με τη ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού των περιφερειών σε «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες».

-Επιβολή του μέτρου της κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας

-Επιβολή των μέτρων που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο και σε ό,τι αφορά το δημόσιο, δηλαδή λειτουργία με το 50% του προσωπικού

-Περιορισμός της χρήσης των αριθμών «4» και «6», που αφορά τη βοήθεια σε ηλικιωμένο και την άθληση. Ουσιαστικά, πρόκειται περί απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

-Επιβολή «λουκέτου» σε πλατείες και άλση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και ορισμένων βαθμίδων της εκπαίδευσης, με καλύτερους όρους σε σχέση με σήμερα.

Ταυτόχρονα, προκρίνουν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία του ΕΣΥ. Στη μάχη μπαίνουν από σήμερα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και αναλαμβάνουν περιστατικά non Covid, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κρεβάτια (απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ ) στα δημόσια νοσοκομεία .

Αν σου άρεσε κάνε