«Μάχη» με περιορισμένη κινητικότητα και ενισχυμένο ΕΣΥ

«Μάχη» με περιορισμένη κινητικότητα και ενισχυμένο ΕΣΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:37 Δημιουργία 04/03/21, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα συνδυασμό κινήσεων, που αφορά τον πραγματικό περιορισμό της κινητικότητας αλλά και την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το νέο - και πιο επιθετικό - κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις κινήσεις αυτές, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν υπομονή «αυτό το τελευταίο μίλι», προκειμένου να βγει η χώρα σύντομα από το τούνελ.

Έτσι, με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα την είσοδο νέων νοσοκομείων (ιδιωτικών και κρατικών) στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η μάχη με τα νέα «όπλα» θα ξεκινήσει να δίνεται από σήμερα και μέχρι την 16η Μαρτίου και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, ανοίγοντας σταδιακά το λιανεμπόριο και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως εκτιμούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πολλά θα εξαρτηθούν από την ατομική ευθύνη που θα επιδείξουν οι πολίτες, καθώς - όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού - δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα από κάθε πολίτη. Για τον κ. Μητσοτάκη είναι μεγάλο το στοίχημα της άμεσης επιστροφής σε μια μορφής κανονικότητα και θα επιδιώξει να το πράξει, με δεδομένο ότι δεν είναι απεριόριστα και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση της μάχης με την πανδημία αποτελεί η λειτουργία του ΕΣΥ. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναδιάταξε την δύναμη των κλινών των κρατικών νοσοκομείων, διαχωρίζοντας τα γενικά περιστατικά από τα περιστατικά Covid.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν μέσα στον Μάρτιο ισορροπήσει η κατάσταση, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές, από τον Απρίλιο η πανδημία θα υποχωρήσει με δεδομένη την έλευση στη χώρα περισσότερων εμβολίων. Στις 11 του μηνός θα δοθεί, εκτός απροόπτου, η έγκριση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ θα αυξηθούν οι δόσεις που θα φτάσουν στην Ελλάδα από τις άλλες τρεις εταιρείες.

Στόχος της πολιτείας είναι μέχρι τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και με την βελτίωση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι, να υποχωρήσει σημαντικά η πανδημία.

Αν σου άρεσε κάνε