Πολιτική «πόλωση»: Ραντεβού στη Βουλή

Πολιτική «πόλωση»: Ραντεβού στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:24 Δημιουργία 10/03/21, 11:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η έξαρση του τρίτου κύματος με τις πιέσεις στο ΕΣΥ, η υπόθεση Κουφοντίνα και τα βίαια επεισόδια στη Ν. Σμύρνη συνθέτουν ένα ισχυρό «κοκτέϊλ» πολιτικής έντασης και ακραίας «πόλωσης», που αναμένεται να κορυφωθεί στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό να απαντά στην ερώτηση – πρόσκληση-πρόκληση – του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Η ερώτηση έχει φόντο τον ξυλοδαρμό του νεαρού από αστυνομικό στην πλατεία την περασμένη Κυριακή, όμως από τότε μεσολάβησαν και οι θλιβερές σκηνές κατά τη μαζική διαδήλωση στην περιοχή, η οποία σημαδεύτηκε από την άγρια επίθεση κουκουλοφόρων κατά αστυνομικού, που τραυματίστηκε σοβαρά, με την εικόνα του ιδίου να κείτεται αιμόφυρτος στο οδόστρωμα να προκαλεί σοκ και τρόμο.

Πληροφορίες του «Xrimaonline.gr» αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την τιμωρία των αστυνομικών, που θα κινούνται πέρα από τα όρια του νόμου, μέτρα που θα στηρίζονται στο πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου που λειτούργησε γι’ αυτό τον σκοπό, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε.

Παράλληλα, ο ίδιος θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει την βία από όπου κι αν προέρχεται, θα θέσει το θέμα Κουφοντίνα και θα ζητήσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επισημάνει την παρουσία τριών βουλευτών της Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι σίγουρο πως οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφότου η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα τόσο για το κλίμα όξυνσης για τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη όσο και για την πρόσκληση σε διαδηλώσεις, όταν ο κορονοϊός επελαύνει. Στο Μαξίμου «βλέπουν» στρατηγική επαναφοράς της «πλατείας των αγανακτισμένων» από την πλευρά της Κουμουνδούρου, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητεί από τον αρχηγό της να αναλογιστεί τις ευθύνες των επιλογών του.

«Άμυνα» απέναντι στον διχασμό

Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού αποδεικνύει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του στήνουν τη στρατηγική τους απέναντι σε πολιτικές διχασμού. «Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ' όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθύνθηκε δε «σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν», λέγοντας: «Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

«Το κόμμα του 3%»

Από την πλευρά της, η Αριστοτελία Πελώνη επιτέθηκε σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται την ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση που υπάρχει για τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και πρόσθεσε ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν τις καταστάσεις του 2008 και του 2011.

«Δεν μπορεί η χώρα να γυρίσει σε αυτές τις καταστάσεις», σημείωσε η ίδια. Απέδωσε, μάλιστα, αυτή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι δεν έχει βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα και για να καλύψει αυτό το κενό εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για μικροκομματικά οφέλη.

Εκτός κινδύνου ο αστυνομικός

Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυνομικός, που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, δεχόμενος βίαιη επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, τα μηνύματα για την υγεία του είναι θετικά, καθώς δεν έχουν χτυπηθεί ζωτικά όργανα, αν και έχει αρκετά χτυπήματα στο σώμα του.

Ο κ. Χρονόπουλος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, χαρακτήρισε ετερόκλητο το πλήθος. Όπως είπε, αρχικά 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά στην πλατεία της Νέα Σμύρνης. Έπειτα 3.00 άτομα ξεκίνησαν μία πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η στάση της αστυνομίας ήταν προβλεπτική, κατάσχοντας «πολεμικά» υλικά.

Υπήρξαν, όπως είπε πληροφορίες και ενδείξεις ότι κάποια άτομα θα δημιουργούσαν επεισόδια, και τελικά 400 ήταν τα άτομα που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπο της ΕΛΑ, μπροστά από το ΑΤ πραγματοποιήθηκε σφοδρή επίθεση από ομάδα περίπου 400 ατόμων, τα οποία αργότερα διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες, πραγματοποιώντας επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι δύσκολο το αστικό περιβάλλον της Νέας Σμύρνης», είπε.

«Πρώτο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή», είπε τονίζοντας από οποιαδήποτε πλευρά.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να πέσουν οι τόνοι», σημείωσε.

«Πρέπει να απομονώσουμε, να καταδικάσουμε οποιαδήποτε φωνή συντηρεί ή αυξάνει αυτή την ένταση», πρόσθεσε και συνέχισε αναφέροντας πως «δεν υπάρχει εμείς ή εσείς, δεν υπάρχουν αυτοί και οι άλλοι, υπάρχει η ελληνική κοινωνία η οποία αυτή τη στιγμή έχει άλλα σοβαρότερα προβλήματα». «Να σπάσουμε αυτό τον κύκλο βίας, πρέπει να τον τελειώσουμε πριν καν ξεκινήσει», είπε επίσης.

«Ήθελαν νεκρό»

Την ίδια ώρα, «ήθελαν νεκρό» τονίζουν άλλοι κύκλοι της ΕΛΑΣ.

«Ήθελαν νεκρό. Ο πρώτος υπαίτιος που τον έριξε κάτω από το μηχανάκι, θα βρεθεί και θα πληρώσει. Οι υπόλοιποι είναι πολλοί, είναι 60 άτομα. Ήδη η υπηρεσία είναι σε στάδιο που επεξεργάζεται τα βίντεο για να προχωρήσει στις αναγνωρίσεις και να πάει το θέμα στη Δικαιοσύνη. Οι προσαχθέντες είναι από διάφορα σημεία και εστίες αναταραχής», σημείωσε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας OPEN το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Γιώργος Καλλιακμάνης πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, ανέφερε: «Αν δεν γυρνούσε η ομάδα ΔΡΑΣΗ να τον απεγκλωβίσει από τα χεριά τους, αυτή τη στιγμή θα ήταν νεκρός και αυτό ακριβώς θέλουν. Θέλουν νεκρό αστυνομικό», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι έχουν φοβερή επιθετικότητα και εκφράζουν βία χωρίς όρια.

«Πρέπει να ανησυχήσει όλη η κοινωνία», επεσήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε