Πρώτα μικρά βήματα απεμπλοκής από το γενικό lockdown

Πρώτα μικρά βήματα απεμπλοκής από το γενικό lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 16/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Περισσότερο χρόνο ζητούν οι επιστήμονες - μέλη της επιτροπής, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για την συνέχιση ή μη του σκληρού lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί ανέβαλαν αργά χθες το βράδυ για την Παρασκευή την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίασή τους. Είναι σαφές ότι οι επιστήμονες θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα για τα επιδημιολογικά στοιχεία (κενές κλίνες στα νοσοκομεία, κλίνες ΜΕΘ, αριθμός κρουσμάτων), προτού αποφασίσουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στη σύσκεψη, πάντως, εκτός από τα επιδημιολογικά στοιχεία θα κυριαρχήσει και η ανάγκη βελτίωσης της ψυχολογίας των πολιτών. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιστήμονες και κυβέρνηση προτάσσουν την ψυχολογία και όχι απλά και μόνο τους αριθμούς, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τη σημασία των στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πίεση που υφίσταται στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των κρουσμάτων, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται - εκτός δραματικού απροόπτου - να αποφασίσουν τα πρώτα - μικρά βήματα απεμπλοκής από το γενικό lockdown.

Ειδικότερα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν το άνοιγμα των κομμωτηρίων με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου. Επόμενο βήμα θα είναι - εφόσον δεν συμβεί κάτι δραματικό ως προς τα επιδημιολογικά στοιχεία - στις 29 του μηνός, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είτε με click away είτε με click in a shop. Το σενάριο να λειτουργήσει ο νέος πενταψήφιος κωδικός, το 13032 παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται ότι συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να χαλαρώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από νωρίς το απόγευμα και μετά. Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» εντός των ημερών, είναι η απαγόρευση για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως συμβαίνει τις καθημερινές.

Τέλος, αναμένεται να ανακληθεί η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και σήμερα, το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς την χρήση ΙΧ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση προανήγγειλε πάντως τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών. Η κυρία Πελώνη επεσήμανε χθες ότι «εάν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική. «Το σχέδιο της κυβέρνησης- κατέληξε - «βασίζεται σε δύο πυλώνες: από τη μία ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων».

Αν σου άρεσε κάνε