Η «ασφυξία» στο ΕΣΥ φέρνει πιο κοντά την επίταξη

Η «ασφυξία» στο ΕΣΥ φέρνει πιο κοντά την επίταξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:01 Δημιουργία 18/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το ΕΣΥ επιβεβαιώνουν τα νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νοσηλειών ασθενών με Covid τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα το χθεσινό διπλό αρνητικό ρεκόρ που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ: 3.465 νέες μολύνσεις και 630 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και τον μεγαλύτερο αριθμό των διασωληνωμένων για το 2021 έως τώρα. Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία συμπληρώνουν οι 4.648 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.000 νοσηλείες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο, το γνωστό πλέον Rt, για την επικράτεια παραμένει σταθερά στο 1.10.

«Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Υγείας χθες, ενημερώνοντας για την ξέφρενη πορεία του ιού, την πληρότητα στις ΜΕΘ και το σχέδιο επιπλέον ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. «Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο από αυτά που είχαμε ετοιμάσει και είχαμε προετοιμαστεί», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 381, από 269 τον προηγούμενο μήνα. Στο σύνολο τους έχουμε στην Αττική 650 ΜΕΘ αυτή τη στιγμή έναντι 247 που παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2019».

Με φόντο τα παραπάνω δεδομένα, το νέο κάλεσμα του υπουργού σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνδρομή τους στο ΕΣΥ στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού αυτή τη φορά συνοδεύτηκε από την προειδοποίηση της επίταξης. «Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ιδιωτικοί όμιλοι συνδράμουν με κλίνες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων 450 είναι non Covid.

Πιο συγκεκριμένα:

-Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

-Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

-Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

-Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

-Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επίσης, 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Ακόμη, ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού, ενώ ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Φοβούνται το «άνοιγμα» οι ειδικοί

Την ώρα που αναμένονται ανακοινώσεις για τη λήψη «έξυπνων μέτρων» στο πλαίσιο της χαλάρωσης του γενικού lockdown, μερίδα των ειδικών επιστημόνων τονίζει ότι το άνοιγμα αυτή τη στιγμή θα έχει σημαντική επιβάρυνση ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι με τα κρούσματα που υπάρχουν σε Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα του lockdown το επόμενο δεκαπενθήμερο.

«Δεν είναι όλα καλά, η Αττική προφανέστατα έχει πρόβλημα, η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει…», σημείωσε.

«Αυτό που εμείς βλέπουμε από τις προσομοιώσεις, είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή… Συνεχή αύξηση! Αν ανοίξουν μαγαζιά θα έχουμε επιβάρυνση. Να ανοίξουμε όταν οι δραστηριότητες έχουν κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν με ασφάλεια», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γιατρός-ερευνητής, κ. Παυλάκης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», επισήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε