Περαιτέρω θωράκιση του ΕΣΥ ενόψει κρίσιμου 10ημέρου

Περαιτέρω θωράκιση του ΕΣΥ ενόψει κρίσιμου 10ημέρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:11 Δημιουργία 23/03/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο ΕΣΥ νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, αν χρειαστεί - Παρουσιάζονται οι γιατροί που επιστρατεύτηκαν - Καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης - Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο δεκαήμερο βρίσκεται η χώρα, καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και επιχειρούν να θωρακίσουν το ΕΣΥ, στηρίζοντας το με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα και άλλες κλίνες (απλές και ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας αυτή την περίοδο όλη η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ νοσοκομείων είναι δεδομένη.

Εν τω μεταξύ, από χθες το βράδυ τα φύλλα πορείας έχουν επιδοθεί στους ιδιώτες γιατρούς και από σήμερα νωρίς το πρωί όσοι τα έχουν λάβει, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στο νοσοκομείο, που αναγράφεται.

Ο Βασίλης Κικίλιας σε νέες δηλώσεις του αργά χθες το απόγευμα, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα «δεν έχει γίνει Μπέργκαμο», όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, περιέγραψε την κρισιμότητα των ημερών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική».

Σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ο ίδιος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. «Θα κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο, Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο εσωτερικό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου. Ωστόσο, αυτή την ώρα η πλειοψηφία των επιστημόνων τάσσεται υπέρ της νέας αναβολής μιας τέτοιας απόφασης, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα ληφθεί για τον Απρίλιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα σχολεία, τα οποία δεν αναμένεται να ανοίξουν άμεσα.

Η πιθανή καθυστέρηση ως προς την επαναλειτουργία των καταστημάτων, υποχρεώνει την κυβέρνηση στην παράταση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την στήριξη των εμπόρων. Εντός της εβδομάδας αναμένονται νέες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» και πιθανότατα για την επέκταση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αν σου άρεσε κάνε