Σε νέες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσινγκτον

Σε νέες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσινγκτον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:04 Δημιουργία 24/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

«Σήμα» για ισχυροποίηση των δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ - Αλλαγή πορείας για την Ουάσινγκτον στην ΝΑ Μεσόγειο - Ανήμερα της 25ης Μαρτίου το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μπάιντεν - Στο «τραπέζι» δια ζώσης συνάντηση

Τρία γεγονότα που εξελίχθηκαν μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πιστοποιούν όχι μόνο την ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, αλλά και τη σημαντικά διαφορετική πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον στην ΝΑ Μεσόγειο, μετά την εκλογή Μπάιντεν.

Η προαναγγελία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει αύριο, Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, το μήνυμα Μπάιντεν στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο «Ντουάιτ Αϊζενχάουερ», είναι οι τρεις κινήσεις που σηματοδοτούν την ραγδαία αλλαγή στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών σε μία εξόχως κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Θεωρείται δεδομένο ότι στην αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο ηγέτες δεν θα περιοριστούν στις ευχές για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά θα συζητήσουν και ουσιαστικά θέματα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει η κοινή πρόθεση για δια ζώσης συνάντηση, πιθανότατα στην αμερικανική πρωτεύουσα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ήδη το δικό του μήνυμα, με την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που στάθμευσε στη βάση της Σούδας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και στην προοπτική που αυτοί έχουν. «Αυτή την εβδομάδα» - τόνισε ο πρωθυπουργός - «καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί, οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών της Ε.Ε. Όπως σημείωσε ο Σαρλ Μισελ , η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν θα γίνει την Πέμπτη, στις 21.45, ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας». «Ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη κορυφής θα τεθεί και το θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, υπό το πρίσμα και των τελευταίων αποφάσεων του Ερντογάν και το πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τον ρόλο της γυναίκας στην Τουρκία και ευρύτερα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε