Δημοσκόπηση Pulse: «Ναι» στο εμβόλιο, «ναι» και στη χαλάρωση του lockdown

Δημοσκόπηση Pulse: «Ναι» στο εμβόλιο, «ναι» και στη χαλάρωση του lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:06 Δημιουργία 29/03/21, 20:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

8 στους 10 λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο - Κατά 11 μονάδες αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που ζητεί άμεση χαλάρωση των μέτρων συγκριτικά με το περασμένο μήνα - Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Τη μεγάλη ψυχική κόπωση των Ελλήνων πολιτών από το παρατεταμένο lockdown αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, με την «εκτόξευση» κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού, που ζητεί άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε σύγκριση μόλις με τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των πολιτών (35%) ζητάει την άμεση χαλάρωση των μέτρων (σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα), το 34% ζητεί «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» (ήταν 39%) και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί» (ήταν 29%).

Το 42% ζητεί το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το 30% τα σχολεία και το 14% τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ως προς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στα εμβόλια.

Οκτώ στους δέκα λένε «ναι» στον εμβολιασμό. Πρόκειται για το συντριπτικό ποσοστό του 82%, που δηλώνει ότι θα το κάνει, έναντι του 16%, που δίνει αρνητική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61% απαντά «σίγουρα ναι».

Την ίδια ώρα, μοιρασμένη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης (47% θετικά και 47% αρνητικά) όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφορικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς το 62% δίνει αρνητική απάντηση.

Το 59% δηλώνει ότι τον ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, ενώ το 15% δίνει αρνητική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ανεβαίνουν σε ηλικιακές ομάδες, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία.

Το 24% εκτιμά ότι περισσότερο στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε η «χαλαρή τήρηση των μέτρων και περιορισμών», το 20% οι «διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις», το 18% ο «ανεπαρκής έλεγχος μέτρων και περιορισμών», το 10% οι «νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» και το 6% οι «μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε (22%) απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Στο μεταξύ, στις 12 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή.

Στην πρόθεση ψήφου, στο σύνολο του δείγματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 35% (από 36% τον προηγούμενο μήνα), ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 22% τον προηγούμενο μήνα), το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων εμφανίζεται μειωμένη στις 12 μονάδες, από 15 μονάδες στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Pulse. Τα ποσοστά στο σημερινό γκάλοπ είναι: ΝΔ 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η εικόνα δεν έχει αλλάξει και προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.

Αν σου άρεσε κάνε