Κ. Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:33 Δημιουργία 02/04/21, 11:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Όπως μειώθηκαν, έτσι μπορεί να επανέλθουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός για τους περιορισμούς - «Ψέμα» η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τελευταίο κρίσιμο δίμηνο - Εφικτό ως το Πάσχα το πρώτο τείχος ανοσίας - Τέλη Μαϊου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

«Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή», σημείωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων εν μέσω του τρίτου κύματος, τονίζοντας μάλιστα πως οι περιορισμοί όπως μειώθηκαν, έτσι ακριβώς μπορεί να επανέλθουν.

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», σημείωσε, εξηγώντας πως «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ζήτησε «να μη δούμε συνωστισμό», διαφορετικά «με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα» δήλωσε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα ένα κρίσιμο δίμηνο στη μάχη με τον Covid. Ελπίζουμε πλέον ότι όπως βάσιμα ότι θα είναι και το τελευταίο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας, όμως δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός, οι επιθετικές μεταλλάξεις του επιβάλλουν προσαρμογές μέχρις ότου ο εμβολιασμός φέρει την τελική νίκη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι «ψέμα που αδικεί τη χώρα, κυρίως προσβάλλει όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα-μέρα με τον ιό».

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε και σημείωσε πως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. «Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» ανέφερε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, είπε πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» και συμπλήρωσε πως στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μιας γαλλικής μελέτης.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, κυρίως προσβάλλει όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα-μέρα με τον ιό. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει...» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά.

Όπως υπογράμμισε, οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες, που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται πλέον, είπε, μια ειλικρινής νέα ανάγνωση της πραγματικότητας. Αυτή ξεκινά, όπως είπε, με τη βασική παραδοχή ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, είχαν αποτέλεσμα κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα είμαστε σε διαφορετική φάση, με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, όπως κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία» είπε.

«Πολλές φορές, μαζί με το υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, στο θέμα αυτό «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι, πέτυχε στην αλληλεγγύη κι απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στη διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Στην Ελλάδα, πάντως, τόνισε, «η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ως εφικτό μέχρι το Πάσχα, με τους αυξημένους εμβολιασμούς, «να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τοίχος ανοσίας» και στα τέλη Μαΐου να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε