Έκτακτο επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση τον Απρίλιο

Έκτακτο επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση τον Απρίλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:48 Δημιουργία 05/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το έκτακτο βοήθημα ειδικού σκοπού θα δοθεί με βάση τον τζίρο του 2019 - Η απόφαση ελήφθη ύστερα από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των εμπόρων Θεσσαλονίκης - Τετάρτη πάλι η νέα σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

Την ώρα που η κυβέρνηση είχε στρέψει το βλέμμα της στην αγορά, που ανοίγει σήμερα, Δευτέρα στις περισσότερες πόλεις της χώρας, ένας νέος «πονοκέφαλος» ήρθε να προστεθεί στο ήδη τεταμένο - λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην κοινωνία και την οικονομία - κλίμα: η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, η οποία προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των εμπορικών συλλόγων, ενώ δεν έλειψαν και φαινόμενα ανταρσίας και ανυπακοής.

Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και μετά από τις επισκέψεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων στις τρεις μεγάλες πόλεις, παρέμβαση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επικοινώνησε αργά χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι επρόκειτο για μια απόφαση, που έλαβε η επιτροπή των επιστημόνων κι αφού είχαν μελετήσει αναλυτικά το σύνολο των επιδημιολογιών στοιχείων, που αφορούν τους τρεις νομούς. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον πρόεδρο των εμπόρων ότι η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα επαναξιολογηθούν τα στοιχεία, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για την οικονομική στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Πράγματι, λίγη ώρα μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει ένα πρόσθετο, έκτακτο βοήθημα ειδικού σκοπού, με βάση τον τζίρο του 2019 - για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα γίνει και αυτή την εβδομάδα νωρίτερα (πιθανότατα την Τετάρτη), προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και στους τρεις συγκεκριμένους νομούς και εφόσον τα στοιχεία το επιτρέψουν θα δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς και σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, ίσως και από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Μέχρι τότε, πάντως, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα παρατηρούν την κίνηση στις αγορές των πόλεων που ανοίγουν από σήμερα και θα μετρήσουν το εάν και κατά πόσο η κίνηση αυτή επιβαρύνει τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Έλεγχοι για την τήρηση των αποστάσεων και τις μάσκες θα υπάρχουν από σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση καθαρή εικόνα για τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα υπάρξει προς το τέλος της εβδομάδας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η κινητικότητα που θα επικρατήσει στους δρόμους και έξω από τα καταστήματα, αν και υπάρχει η ελπίδα ότι ο συνδυασμός του μηνύματος στον πενταψήφιο κωδικό και το ραντεβού στο κατάστημα θα περιορίσει τα φαινόμενα συνωστισμού.

Αν σου άρεσε κάνε