Κ. Μητσοτάκης από Λιβύη: Θέλουμε ακύρωση παράνομων εγγράφων που εμφανίστηκαν ως διακρατικές συμφωνίες

Κ. Μητσοτάκης από Λιβύη: Θέλουμε ακύρωση παράνομων εγγράφων που εμφανίστηκαν ως διακρατικές συμφωνίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:21 Δημιουργία 06/04/21, 18:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης», σημείωσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ως αφετηρία των σχέσεων των δύο χωρών, ζήτησε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Τονίζοντας πως «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της, το πλησιέστερο νησί είναι η Γαύδος και η πατρίδα μου η Κρήτη. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και σημείωσε ότι: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς».

Παρατήρησε μάλιστα ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία κα κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι τεχνητές γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

Αν σου άρεσε κάνε