«Κληρώνει» για τη δια ζώσης εκπαίδευση με «όπλο» τα self tests

«Κληρώνει» για τη δια ζώσης εκπαίδευση με «όπλο» τα self tests

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:50 Δημιουργία 07/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Πιθανότερο σενάριο το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα - Με αρνητικό self test μαθητές και εκπαιδευτικοί στις τάξεις - Διαθέσιμα στα φαρμακεία όλης της χώρας στο τέλος της εβδομάδας

Με «όπλο» τα αυτό - διαγνωστικά τεστ που βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα, επιτρέποντας την δια ζώσης διδασκαλία καταρχήν στα Λύκεια ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, Τετάρτη η επιτροπή των επιστημόνων καλείται να λάβει τις αποφάσεις της για τα σχολεία και το πιθανότερο σενάριο είναι να επιτραπεί η δια ζώσης διδασκαλία στα Λύκεια, με αφετηρία την Δευτέρα 12 Απριλίου. Προϋπόθεση για το άνοιγμα είναι να έχουν υποβληθεί προηγουμένως μαθητές και εκπαιδευτικοί σε αυτό-διαγνωστικά τεστ.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί σε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικά κλίμα, αλλά όπως βεβαιώνουν οι λοιμωξιολόγοι, τα σχολεία και ειδικά οι μεγαλύτερες τάξεις δεν εντείνουν την διασπορά του ιού ούτε αυξάνουν δραματικά την κινητικότητα.

Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι η απόφαση για την επιστροφή στα θρανία δεν θα ληφθεί με βάση μόνον ιατρικούς – επιδημιολογικούς όρους. Είναι σαφές ότι η παράταση της τηλεκπαίδευσης ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα υπάρξει ζήτημα ίσων ευκαιριών με δεδομένο ότι τα σχολεία δεν ήταν το ίδιο διάστημα κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετριτης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «η προδιάθεση μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα των self tests και σημείωσε πως αυτά θα βρίσκονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας.

Επίσης, ο υπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό κατά την περίοδο του Πάσχα, σημειώνοντας πως θα είναι μια «μεγάλη ανάσα». «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε ο κ. Γεραπτερίτης.

Ωστόσο, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης».

Αν σου άρεσε κάνε