Υπόθεση Καλογρίτσα: Ολοκληρώθηκε η προανακριτική για Παππά

Υπόθεση Καλογρίτσα: Ολοκληρώθηκε η προανακριτική για Παππά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:49 Δημιουργία 07/04/21, 11:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση, καθώς περιορίστηκε σε αρχαιρεσίες και σε τυπικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις πηγές, πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης (ΝΔ) με 12 θετικές ψήφους και 6 «λευκά». Με τις ίδιες ψήφους ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος (ΝΔ) εξελέγη αντιπρόεδρος και ο κ. Τάσος Μπαρτζώκας (ΝΔ) γραμματέας ενώ το προεδρείο εξελέγη με τις θετικές ψήφους δέκα βουλευτών της ΝΔ και δύο βουλευτών απο άλλα κόμματα.

Να καταθέσουν προτάσεις για κλήτευση μαρτύρων, οι οποίες θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση προκειμένου να καταρτιστεί η τελική λίστα με τα πρόσωπα που θα εξεταστούν από την προανακριτική, κάλεσε τους εισηγητές των κομμάτων το νέο προεδρείο.

Συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας

Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης

Από το Κίνημα Αλλαγής 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

Από την Ελληνική Λύση 18. Βιλιάρδος Βασίλειος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής τονίσθηκε ότι η επιτροπή πρέπει να έχει μονό αριθμό μελών για να μην προκληθεί εμπλοκή στις ψηφοφορίες. Η πλειοψηφία εξήγησε ότι το διαδικαστικό ζήτημα προκύπτει από την επιλογή του ΜεΡΑ25 να απέχει από τις εργασίες της επιτροπής και πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ζυγό αριθμό μελών κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Ο αριθμός δεν συνιστά στοιχείο οποιασδήποτε επιτροπής παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται ρητά» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως η Διάσκεψη των Προέδρων έχει κυμαινόμενο αριθμό από ex officio μέλη που μπορεί να είναι ζυγός.

Τα μέλη της προανακριτικής καλούνται να ερευνήσουν τις παρασκηνιακές διεργασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να στήσει τον δικό της επικοινωνιακό βραχίονα και να διαπιστώσουν εάν ο κ. Παππάς ξεπέρασε τα θεσμικά όρια και διέπραξε τα αδικήματα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου κατ’ επανάληψη και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα θα επιχειρήσουν να διακριβώσουν εάν οι υποθέσεις του τηλεοπτικού διαγωνισμού και του «Καλογρίτσας gate» εφάπτονται με την υπόθεση της σκευωρίας Novartis όχι μόνο ως προς τον τρόπο λειτουργίας ενός πολυπλόκαμου όπως φαίνεται μηχανισμού αλλά και ως προς ενδεχόμενη παρουσία κοινών παρένθετων προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της ΝΔ αναφέρουν ότι θα υιοθετήσουν τακτική ήπιων τόνων προκειμένου να αποφευχθούν οι περιττές πολιτικές συγκρούσεις που θα αποπροσανατολίσουν τις έρευνες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση θα φωτιστεί μόνο από τα πραγματικά στοιχεία γι αυτό και θα ακολουθηθεί η μέθοδος «follow the money» ακόμα και αν απαιτηθεί να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνουν δε, πως τα στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτουν την ύπαρξη εικονικών εταιρειών και τροφοδοτών λογαριασμών σε Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με πολεμική διάθεση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της προανακριτικής να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι αν και από αυτή την έρευνα προκύψουν νέες ηχογραφημένες συνομιλίες του κ. Παππά, αντίστοιχες με αυτές που αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τεράστιο.

Αν σου άρεσε κάνε