Επιστροφή στα θρανία με testing για μαθητές και δασκάλους

Επιστροφή στα θρανία με testing για μαθητές και δασκάλους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:13 Δημιουργία 08/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ανοίγουν τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα με το «όπλο» των self tests - Σπάει το φράγμα των 2 εκατ. η Ελλάδα - «Όχι σε πολιτική απόφαση» για Πάσχα στο χωριό, τόνισε ο πρωθυπουργός

Με κινήσεις που η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει, ξεκινούν εκ νέου δραστηριότητες, που είχαν «παγώσει» επί σειρά μηνών.

Μετά το λιανεμπόριο που επαναλειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των Λυκείων όλης της χώρας από τις 12 Απριλίου.

Η επιλογή αυτή έγινε με την ασφάλεια που παρέχουν τα αυτό-διαγνωστικά τεστ, αλλά και με βάση την ανάγκη της προετοιμασίας της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι σε αυτή τη φάση τα καλύτερα, αλλά προφανώς στάθμισε την κόπωση των πολιτών, τις ανάγκες των νέων αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας.

Όπως τόνισαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το «όπλο» των αυτό - διαγνωστικών τεστ θα παίξει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο τελικός στόχος ήταν και παραμένει η ομαλή ροή των εμβολιασμών, που σήμερα θα «σπάσουν» το όριο των 2 εκατομμυρίων .

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα στο STAR, κάλεσε πρωτίστως τους ηλικιωμένους να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, ενώ αποκάλυψε ότι σκέπτεται από τον Σεπτέμβριο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ένταση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να το δούμε σοβαρά και ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πεισμένος ότι αν δεν είχε επιβληθεί το lockdown, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα και σημείωσε ότι η έξαρση της επιδημίας οφείλεται στις μεταλλάξεις του ιού και στην κόπωση της κοινωνίας.

«Ο κύριος λόγος είναι κούραση και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τα μέτρα με καταστολή», συμπλήρωσε.

Για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της Υγείας στην μάχη κατά του κορονοϊού, είπε ότι από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιούνται τα 170 για τις ανάγκες του ΕΣΥ και θύμισε ότι υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν μπει στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης των απαγορεύσεων, ούτε τοποθετήθηκε σχετικά με το, αν θα επιτραπεί η έξοδος στην περιφέρεια το Πάσχα. «Δεν θέλω να προκαταλάβω τους ειδικούς», υπογράμμισε, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι ειδικοί έχουν ενημέρωση και για τις οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην αγορά.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Oruc Reis δεν θα βγει ξανά στο Αιγαίο, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι η θετική ατζέντα με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη, αν επανέλθει στην στρατηγική της έντασης. Παράλληλα, είπε ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους πρωθυπουργούς - μαζί με τον Μάριο Ντράγκι - που επισκέφθηκε τη Λιβύη για να ξαναπιάσει το νήμα των ελληνολιβυκών σχέσεων.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ζήτημα πρόωρων εκλογών. «Μου κάνει εντύπωση, το κλείνω το θέμα, αλλά ξανάρχεται στην επικαιρότητα. Προφανώς κάποιοι φοβούνται τις εκλογές, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα, όχι δικό μας».

«Παρά τη φθορά- πρόσθεσε - «που μπορεί να υπάρχει, παρά τα προβλήματα, παρά τις κρίσεις που μας έτυχαν, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Και να συγκρίνουμε την τετραετία αυτής της κυβέρνησης, με την τετραετία της προηγούμενης», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε