Το αργότερο αύριο η απόφαση της Επ. Εμβολιασμών για το σκεύασμα της Astrazeneca

Το αργότερο αύριο η απόφαση της Επ. Εμβολιασμών για το σκεύασμα της Astrazeneca

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:29 Δημιουργία 08/04/21, 13:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σήμερα ή το αργότερο έως αύριο αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα της Astrazeneca, για να υπάρξουν τοποθετήσεις, ύστερα από το χθεσινό συμπέρασμα του ΕΜΑ.

Αυτό απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο του Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο πιο κρίσιμος επιδημιολογικός παράγοντας που θα κρίνει την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, η κ. Πελώνη, αν και σημείωσε πως δεν είναι αρμόδια, εξήγησε πως παίζουν σημασία διάφοροι παράγοντες, όπως η τάση αύξησης των κρουσμάτων, τα εισιτήρια-εξιτήρια στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων», όπως είπε προσθέτοντας το στοιχείο του καιρού που δίνει τη δυνατότητα των εξωτερικών δραστηριοτήτων.

1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη χαρακτήρισε την επιχείρηση «Ελευθερία» «μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι, ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όπως τόνισε.

«Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες», είπε επαναλαμβάνοντας την έκκλησε του πρωθυπουργού προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να εμβολιαστούν.

«Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε να έχουμε πετύχει στις αρχές Ιουνίου, η κ. Πελώνη απάντησε πως «άλλο τι θέλουμε να έχουμε πετύχει και άλλο τι μπορούμε να έχουμε πετύχει». «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις και τις ροές των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρας μας, εφόσον τηρηθούν», είπε. «Αυτο που μπορώ να επαναλάνω είναι ότι μέχρι τέλη Απριλίου με αρχε Μαιου περιμένουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους ευπαθείς, αυξημένου κυνδύνου για να προχωρήσουμε στην υπόλοιπη προτεραιοποίηση και τις υπόλοιπες ομάδες».

Αναφερόμενη στο «παράθυρο» που άφησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον Σεπτέμβριο, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε τα λόγια του πρωθυπουργού. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίση και δεν χρειάζεται μια εστία έντασης στα νοσοκομεία. Το θέμα θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο διότι πέρα από ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, το βάρος που έχουν οι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερο όταν διαχειρίζονται ευπαθείς ομάδες, τόνισε η κ. Πελώνη.

Αν σου άρεσε κάνε