Καραμανλής-Σημίτης: Πολιτική «βεντέτα» δύο πρώην πρωθυπουργών

Καραμανλής-Σημίτης: Πολιτική «βεντέτα» δύο πρώην πρωθυπουργών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:14 Δημιουργία 09/04/21, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σαφείς αιχμές Σημίτη και «σκληρή» απάντηση Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά αναβιώνουν την πολιτική κόντρα δεκαετιών

Τη σαφή επιλογή του να υπερασπιστεί έναντι όλων τις επιλογές του ως τότε πρωθυπουργός, ειδικά στα μείζονα θέματα, όπως είναι αυτά της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τα ελληνοτουρκικά, πιστοποιεί η «σκληρή» απάντηση που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής στις σαφείς αιχμές, που εξαπέλυσε εναντίον του με αφορμή την συμφωνία του Ελσίνκι, ο Κώστας Σημίτης.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον κ. Σημίτη ότι δεν αξιοποίησε την συγκεκριμένη συμφωνία, απάντησε σημείο προς σημείο στην κριτική, καθιστώντας σαφές σε όλους τους τόνους ότι πράγματι έχει σημαντικές διάφορες με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία.

Ειδικά στις αιχμές Σημίτη (άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα) ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εγκατάλειψε τη στρατηγική του Ελσίνκι, που προωθούσε την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, με προϋπόθεση την επίλυση των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ξεκάθαρα ότι «η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ».

Για τον κ. Καραμανλή, όπως και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

Στην γραπτή δήλωσή του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «η δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!». «Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα!», αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Μαδρίτης που ακολούθησε το Ελσίνκι την περίοδο Σημίτη, λέγοντας ότι με αυτή «αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, ο κ. Καραμανλής υπενθυμίζει την πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά, επικρίνοντας τον κ. Σημίτη για την θέση που και πρόσφατα εξέφρασε. «Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να «επιλύσουμε» και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να «επιλύσει» το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας - που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις - με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία!», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πράγματι αληθές» - κατέληξε «ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Αν σου άρεσε κάνε